Antena Meniu Search
x

Video La Iași și Focșani au început pegătirile pentru Mica Unire. Cum vor fi așteptați oamenii: "E foarte mult de muncă, dar satisfacţia e maximă"

De 165 de ani ziua de 24 de ianuarie adună la Iași și Focșani mii de oameni care își dau mâna cu mâna în Hora Unirii. Unirea principatelor este evenimentul marcat anual cu mare fast, mai ales la Iași, locul unde se spune ca s-a născut România prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. Astfel în capitala Moldovei pregătirile sunt pe măsură importanței zilei.

de Redactia Observator

la 23.01.2024, 21:20

Vezi și

Piața Unirii din Iași se pregăteşte de sărbătoare. 

Angajat: Merge treaba, finalizăm, este foarte important. E foarte mult de muncă, dar satisfacţia e maximă. 

Laurențiu Ivan, director Servicii Publice Iaşi:Am montat scena, tot ce trebuie în Piaţa Unirii, am curăţat zăpada. Aşteptăm oaspeţii care ne vor vizita oraşul cu drag.

Numele sălii în care a fost ales domnul Modovei provine de la un elefant pe nume Gaba

Pe acelaşi subiect

O fervoare asemănătoare s-a simţit şi în urmă cu 165 de ani în târgul Iaşilor. La începutul anului 1859, oamenii politici au decis să numească un singur om în fruntea ambelor principate.

Clara Mihociu, reporter Observator: Politicienii se tin de cuvant in momentul in care trebuie sa aleaga pe cine pun pe listele electorale. Voteaza cu totii pro pentru Alexandru Ioan Cuza.

Profesor Universitar Dr. Dana Baran: Cuza fiind ales oficial domn al Moldovei a insemnat victoria partidei unioniste. Acesta a fost micul truc prin care vigilenta sau interesele marilor puteri a putut sa fie inselata si cele doua principate sa porneasca pe acest drum al unirii.

Numele sălii în care a fost ales domnul Modovei provine de la un elefant pe nume Gaba.

Ştefan Zamfirescu, director interimar Muzeul de istorie Naturală: Elefant Gaba, elefant care a decedat în 1839, un elefant de circ. Pielea lui a dispărut imediat. Scheletul este cel adevaratul martor al Unirii. A fost în forma pe care o vedeți acum. La momentul Unirii el era deja decedat, preparat și scheletul era deja aranjat aici.

Mormântul lui Alexandru Ioan Cuza se află la Mănăstirea Sfinţii 3 Ierarhi. Un loc încărcat de istorie.

Lucian Apopei, Purtător de cuvânt mitropolia Iași: Este o rânduială binevenită ca rămășițele să se găsească aici. Este un monument al culturii. O broderie în piatră, monument al nostru, al tuturor.

Turiştii descoperă oraşul încărcat de istorie la astfel de date pline de semnificaţie.

Simona Veteleanu, Marketing manager hotel: Că în fiecare an pe 24 ianuarie Iașiul este plin. Este locul în care românii vor să vina. Rerzervările s-au făcut cu ceva timp înainte.

Festivităţile în Piaţa Unirii vor începe mâine la ora 10.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » La Iași și Focșani au început pegătirile pentru Mica Unire. Cum vor fi așteptați oamenii: "E foarte mult de muncă, dar satisfacţia e maximă"