Antena Meniu Search
x

La mulţi ani, OMULE-RECORD! Octavian Bellu a ajuns la borna 64

Datele oficiale îi oferă ploieşteanului o titulatură invidiată de orice tehnciian de pe planetă. Este cel mai de succes antrenor din istorie

Datele oficiale îi oferă ploieşteanului o titulatură invidiată de orice tehnciian de pe planetă. Este cel mai de succes antrenor din istorie. 

Despre Octavian Bellu s-a scris şi s-a spus aproape tot. Rezultatele de-a dreptul ireale obţinute de-a lungul carierei l-a transformat într-un adevărat monument al sportului mondial, fiind declarat de Guinnes World Record, drept cel mai de succes antrenor din istorie.

Mulţi dintre cei care au aflat că un român de-al nostru se bucură de un asemnea prestigiu nu ştiu ce se ascunde în spatele acestei titulaturi. Răspunsul este simplu şi impresionant totodată:

  • 39 medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz)
  • 75 medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz)
  • 78 medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz)
  • 61 medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz)
  • 24 medalii la Cupa Mondială (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz).

Născut în urmă cu 64 de ani, la Ploieşti, Bellu a ajuns să practice gimnastica artistică din întâmplare. Până atunci încercase să răzbească în sporturi preferate de băieţi. A făcut atletism, baschet şi volei, însă adevărata vocaţie avea s-o găsească mai târziu.

După ce a primit un post de profesor de educţaie fizică şi sport la o şcoală din Valea Călugărească, unde a petrecut patru ani, Bellu devine antrenor în cadrul clubului Petrolul Ploieşti. În 1979, una dintre sportivele sale este selecţionată pentru lotul de Mondiale, acesta fiind practic primul contact pe care l-a avut cu gimnasitca profesionistă. 

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Bellu povestea: "În 1979. Pentru că în 1980, deja una dintre fetele pe care le pregătisem a fost selecţionată să plece la Campionatele Mondiale. La acel campionat de la Oradea, am văzut modul de a selec­ţiona al lui Bela (n.n. Karoly), care, pur şi simplu, mi-a creat o altă stare, nu neapărat de confuzie, dar de surprindere. Pe Bela nu-l interesa care se clasează pe locul 1 sau 2 sau 3. Poate că un selecţioner un pic mai orientat către sportive cu palmares, s-ar fi îndreptat către acele sportive. El se uita la cu totul alte fetiţe, de pe locul 7, de pe locul 8, 9…"

Doi ani mai târziu, Octavian Bellu ajunge antrenorul lotului olimpic de gimnastică, moment în care începe istoria. El a pregătit loturile olimpice, participând la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, 16 ediții ale Campionatelor Mondiale, 13 ediții ale Campionatelor Europene, 5 ediții de Cupă Mondială, 11 ediții ale Campionatelor Europene de Juniori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » La mulţi ani, OMULE-RECORD! Octavian Bellu a ajuns la borna 64