Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia de cele mai multe ori calea exportului

Ploile şi vremea caldă din ultimele zile au favorizat apariţia ciupercilor sălbatice. Mai devreme decât în alţi ani, culegătorii au umplut coşurile cu hribi, crăiţe sau gălbiori. Doar că cele mai multe iau calea exportului şi ajung pe pizza în Italia, Spania sau Germania. 

de Diana Speretoiu

la 14.05.2024 , 18:19

Hribii româneşti sunt o delicatesă. Şi în bucătăria noastră, dar mai ales în farfuriile străinilor. Pădurile s-au umplut de ciuperci după ultimele ploi şi culegătorii cutreieră potecile în căutarea lor.

Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă

Femeie: Diferite ciuperci, dar noi ştim că mâncăm numai mânătarca. Sunt cele plopeşti, care atunci când o atingi şi o tai înnegreşte, dar sunt bune. Bureţii, bureţii iuţi. Sunt crăiţele.

Vezi și

Diana Speretoiu, reporter Observator: Hribii sau mânătărcile sunt cele mai căutate ciuperci, în această perioadă. Însă dacă nu cunoaştem soiurile, specialiştii ne recomandă să nu culegem singuri din pădure şi să le cumpărăm din locuri autorizate.

Pe acelaşi subiect

Nici de pe marginea drumului şi nici de pe internet, unde e plin de anunţuri.

Ionuţ Pantiş, medic: Din păcate, intoxicaţia cu ciuperci este în foarte multe cazuri fatală. Recomand să se informeze foarte, foarte bine. Sunt persoane care cunosc foarte bine ciupercile, care au crescut lângă ele, dar vedeţi şi dvs. apar tot felul de mutaţii. 

Unii culegători apelează la un truc din bătrâni să afle dacă ciupercile sunt comestibile sau nu.

Femeie: Le opărim în apă cu sare şi neapărat o căpăţână de usturoi când le opărim. Dacă sunt contaminate, de la usturoi, schimbă culoarea şi o aruncăm

Cine nu le culege să le gătească acasă, le duce la centrele de colectare, unde primesc în jur de 30 de lei pe kilogram. Şi de aici, ciupercile iau drumul exportului. Mii de tone de mânătărci ajung, în fiecare an, în Spania, Italia, Franţa sau Germania.

Daniel Sorin Dinu, reprezentant centru de colectare: Ciupercile ajung afară, în diverse forme. Cuburi, congelate, uscate sau chiar şi aşa. Noi sperăm la o recoltă bogată ca în alţi ani. Anul trecut a fost unul puţin mai slăbuţ.

Pe lângă faptul că sunt un deliciu gastronomic, ciupercile sunt surse importante de fibre, vitamine şi antioxidanţi.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Preferaţi să vă păstraţi economiile în euro?
Observator » Evenimente » Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia de cele mai multe ori calea exportului