Antena Meniu Search
x

Video Localnicii dintr-o localitate din Gorj stau pe o adevărată comoară, dar nu se pot bucura de ea: "Comuna Licurici n-a beneficiat niciodată"

Culmea ironiei: peste două mii de oameni dintr-o localitate din Gorj stau pe cea mai mare pungă de gaze din România, dar se încălzesc cu lemne sau cărbune. Au sub pământ circa cinci miliarde de metri cubi de gaze. Oamenii ar vrea centrale pe gaze, dar, în comună, nu există reţea de alimentare. Aşa că inclusiv şcolile, dispensarul şi primăria sunt nevoite să facă provizii din timp ca să treacă sezonul rece cu bine.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 16.09.2022, 19:23

Vezi și

Domnul Mihail, ajuns la 72 de ani, încă are putere să taie şi să spargă lemnele pentru iarna care vine. Dacă ar fi avut gaze, ar fi scăpat de acest efort. 

Stau degeaba pe o comoară

Mihail, localnic-reporter: Fiind la ţară, suntem mai obişnuiţi şi cu frigul. Dar dacă vor fi gaze, va fi mai bine şi mai comod.

- La aragaz, cum procedaţi, cumpăraţi butelii? 

Pe acelaşi subiect

- Cumpărăm butelii, da. Acum s-au mai scumpit şi buteliile. Un milion butelia.

Domnul Ion cumpără şi cărbune să aibă cu ce încălzi locuinţa la iarnă. Aduce lignitul de la peste 60 de kilometri distanţă. Trebuie însă să scoată mulţi bani din buzunar că să nu îngheţe în casă, în jur de 6.000 de lei.

Ion, localnic-reporter: Centrală pe combustibil: cărbune şi lemne?

-De unde luaţi cărbunele, lemnele.

-Cărbunele, de la Rovinari. Vine vârsta când nu mai poţi să bagi cărbune, nu poţi să mai bagi lemne, să scoţi cenuşă.

În localitatea Licurici, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Sud-Estul Europei a descoperit zăcăminte importante. De bogăţia de sub pământ nu se bucură însă şi localnicii.

Diana Spereţoiu, reporter Observator: Gazele naturale de aici, din Totea, ajung în locaitatea vecină unde sunt tratate apoi sunt livrate în sistemul naţional. Dacă producţia din acest zăcământ ar fi folosită doar pentru încâlzire, atunci ar putea furniza necesarul de încâlzire pentru circa 500 de mii de locuinţe. 

Ion, localnic: Comuna Licurici are gaze care se duc pe ţeavă în altă parte şi noi nu avem la un aragaz. 

Pe lângă locuinţe, şi primăria, dispensarul, şcolile şi grădiniţele sunt încălzite iarna tot cu lemne.

Reporter- Cristian Diaconescu, director şcoală: - Sunt suficiente lemnele pentru iarna care urmează

- Da, sunt suficiente. Ne vor ajunge indiferent cât de lungă va fi iarna.

- Clasele se încălzesc foarte repede. Sunt izolate toate clădirile, avem geamuri termopan care se închid foarte bine. Avem personal calificat care face focul.

Autorităţile locale au semnat un contract finanţat prin Programul Naţional Anghel Saligny şi promit să facă reţeaua de gaze în trei ani. Investiţia se ridică la şase milioane de euro.

Vasile Măciucă, primar Licurici: Din bugetul local, cred că nicio comună, niciun oraş nu îşi permite, nu au banii necesari să asigure reţeaua de gaze. Am avut, de vreo 10 ani, sonda cu cea mai mare producţie din România sau a doua din Europa. I se zicea Regina şi comuna Licurici n-a beneficiat de gaze.

În Licurici, se produc, zilnic, 4,5 milioane de metri cubi de gaze. Un raport al producătorului arată că aici sunt aproape 5 miliarde de metri cubi de gaze ce pot fi exploatate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Localnicii dintr-o localitate din Gorj stau pe o adevărată comoară, dar nu se pot bucura de ea: "Comuna Licurici n-a beneficiat niciodată"