Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul ocupat de România în Europa, la capitolul lectură. Țara în care se citește cel mai mult

Cititul a devenit un obicei tot mai puţin întâlnit în ţara noastră. Conform unui raport al Uniunii Europene, România ocupă ultimul loc la capitolul lectură. Doar 30% dintre români au citit o carte în cele 12 luni ....anterioare studiului, iar în acelaşi timp, datele INS arată că.... 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. 

de Diana Severin

la 22.08.2024 , 09:28

România mai bifează un loc la coada Uniunii Europene. De data aceasta vorbim despre consumul de carte, ale căror statistici sunt îngrijorătoare.

"La şcoală şi în familii cred că se citeşte destul, în anumite familii, dar copiii până la urmă se limitează după anturaj, adică la noi în casă sunt foarte multe cărţi; cu toate acestea, bineînţeles că tot computerul, tableta şi telefonul sunt pe primul plan", a declarat o femeie. 

11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023

Vezi și

Iar dacă vă gândiţi care sunt motivele pentru lipsa lecturii...

Pe acelaşi subiect

"Generaţiile din ziua de azi câteodată tind să se ducă spre mediul online mai mult decât să deschidă o carte şi oricum, să fim serioşi, s-au digitalizat şi cărţile". "Poate şi din cauză că avem mult mai multe activităţi şi atunci să zicem că nu mai e o activitate aşa de interesantă pentru noi. E mult mai uşor să te uiţi la televizor decât să pui mâna pe o carte să citeşti sau aşa, implică un pic mai mult efort". "Atât timp cât părinţii nu se ocupă cu chestia asta în casă, nici copiii n-o să citească, asta e clar", spun tinerii.

Datele Uniunii Europene arată că tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani sunt cei mai mari cititori ai Europei. 60% dintre ei spun că au citit cel puţin o carte în ultimul an. 

"În prezent sunt mai puţini cititori, însă sunt mai mulţi utilizatori ai bibliotecii, pentru că nu ne mai axăm doar pe lectură, ci promovăm tot felul de activităţi culturale diferite. Tinerii şi studenţii vin la bibliotecă nu neapărat pentru a împrumuta o carte; poate pentru a accesa baze de date, de unde îşi pot downloada în mod gratuit resurse pe care să le consulte mai apoi acasă", a declarat Sofia Cercel - bibliotecar.

Dintre statele membre Uniunii Europene, Luxemburg a raportat cel mai mare procent de persoane care au citit cărţi în cele 12 luni anterioare sondajului, adică 75%, urmat de Danemarca cu 72% şi Estonia cu 71%.

Diana Severin Like
Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » Locul ocupat de România în Europa, la capitolul lectură. Țara în care se citește cel mai mult