Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Peste 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Voluntarii care vor să dea peste cap statistica tristă: "A mers chiar foarte bine"

Suntem codaşi la citit. Peste 11 milioane de români nu au citit nici măcar o carte în ultimul an. În Gorj, câțiva tineri voluntari vor să schimbe această statistică și să încurajeze oamenii să pună mâna pe o carte. Așa au apărut bibliotecile mobile în parcuri, piețe sau lângă spitale. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 10.06.2024 , 18:31

Într-un parc din Târgu Jiu, a apărut Biblioteca "File de poveste". Zeci de cărți așteaptă să fie răsfoite la umbră, în aer liber. Alexandra a decis să se implice după ce a văzut o inițiativă similară în Sibiu.

Îndemn la lectură în aer liber

"Mi s-a părut o contribuție interesantă din partea celor care au reușit să pună o astfel de bibliotecă în centru și am revenit acasă cu ideea. Cărțile vin de la noi, și din donații, și de la persoane care și-au dorit să contribuie la acest proiecțel al nostru", spune Alexandra Anton, voluntară.

Vezi și

Rafturile micii biblioteci din parc sunt pline. Voluntarii vor să o extindă ca să încapă și mai multe cărți. "Încurajăm tinerii să aducă o carte de fiecare dată când vor să împrumute una. Generațiile care vin nu mai stau așa de mult afară. Mai mult stau în casă, pe telefoane, la televizor și încurajăm foarte mult și comunicarea, și cititul în primul rând", adaugă Ştefania Vlădoiu, voluntară.

Pe acelaşi subiect

Cărțile provin din donații

Și în Novaci, tot o mână de voluntari are grijă de câteva căsuțe de lectură. Sunt în piață, în curtea unui centru pentru bătrâni și lângă spital. Oricine poate împrumuta cărțile. Condiția e să le aducă înapoi sau să pună altele în loc.

"A mers chiar foarte bine. Din noiembrie 2018, avem aceste căsuțe. Avem și la azilul de bătrâni. Cel mai bine merg cele de aici și cele din piață. Acolo necazul e că le iau cititorii care pleacă cu autobuzul, piețarii și nu le mai prea aduc. Aici sunt medici, asistente și bolnavi vin le iau, le schimbă", spune Elena Basarabă, director Casa de Cultură Novaci.

Și aici cărțile provin din donații. Fiecare voluntar a adus ce a putut de acasă, apoi au început să se implice și mai mulți oameni din comunitate. 

  • Flavius Docuţă, voluntar: Eu sunt pasionat de cărțile de istorie pentru că sunt olimpic la istorie și îmi place să citesc.
  • Reporter: Ce carte ai citit ultima dată?
  • Flavius Docuţă, voluntar: "Copiii pierduți ai lui Hitler" și "Lagărul de la Auschwitz".

Totuşi, puțini români citesc. Ultimele statistici arată că, în ultimul an, de exemplu, peste 11 milioane de români nu au citit nici măcar o carte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Peste 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Voluntarii care vor să dea peste cap statistica tristă: "A mers chiar foarte bine"