Antena Meniu Search
x

Noi măsuri de relaxare anunțate de Orban: mall-urile se redeschid parțial, părinții nu mai primesc sprijin după încheierea anului școlar

Ludovic Orban a anunțat că, din 15 iunie, se va renunța la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei, Greciei sau Bulgariei. Totodată, premierul a declarat că se vor redeschide parțial mall-urile, dar și că parinții nu vor mai beneficia de plata a 75% din salariu, după încheierea anului școlar.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 11.06.2020, 22:15

Noi măsuri de relaxare anunțate de Orban
Premierul Ludovic Orban, în ședința de Guvern de joi, 11 iunie 2020 - Captură video Guvernul României
  • Izolarea la domiciliu, doar pentru cetățenii care revin din țări cu grad de risc
  • Mall-urile și spațiile comerciale se redeschid, însă parțial
  • Se va întrerupe plata de 75% din salariu pentru părintele care stă cu copii acasă, după încheierea anului școlar

Principalele declarații ale premierului Orban, în ședința de Guvern de joi seara:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

- În cadrul CNSU am decis să propunem pentru Hotărârea de Guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. O măsură extrem de importantă priveşte izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din alte ţări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a pandemiei în alte ţări şi se va acorda un indicator, coeficient pentru ultimele 14 zile. Toate care vor avea coeficient sub 5 vor intra la exceptarea măsurii de la obligația de izolare la domiciliu.

- Exemple: țări cu un nivel redus de răspândire: Austria, Bulgaria, Grecia și alte țări de la nivel european unde este evident că și în baza evaluării din alte țări [...] este normal să renunțăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetățeni.

- De asemenea, traficul aerian cu toate aceste țări care sunt sub coeficient de 5 [...] va putea fi reluat, sigur, în baza hotărârii CNSSU, pe baza evaluării care este făcută de INSP.

- Dacă sunt români care pleacă în sejur de exemplu de 7 zile, când se întorc nu vor mai fi în izolare, cu condiția să se ducă într-una din țările exceptate.

- CNSU propune reluarea activităţii economice în mall-uri. Aici vom păstra interdicţia privitoare la cinematografe, privitoare la restaurante, cafenele, din cadrul mall-urilor, cele din spații închise. Cele de pe terase vor fi permise. În acele săli de jocuri care există în mall se vor menţine interdicţiile.

- Se va relua activitatea de tratament balnear, prin condițiile MS

- O măsură care a suscitat dezbateri. Odată cu încheierea școlii va înceta măsura de sprijin [...] care a permis unui părinte să stea acasă cu copilul, beneficiind de plata a 75% din salariu. Această formă de sprijin cât au fost suspendate cursurile școlare va înceta. Foarte multor familii le va fi greu. Recomandarea e să găsească soluţii în cadrul familial pentru a putea avea grijă de copii, dar dacă nu vor exista aceste soluții permitem redeschiderea grădiniţelor, after-school. Este o masură extrem de importantă.

- Se va permite creşterea numărului de persoane de la trei la şase, inclusiv pentru activităţile sportive şi recreative din aer liber pentru o gamă largă de activităţi sportive şi recreative. Se permite reluarea activităţilor pentru jocurile de noroc, Loteria, casele de pariuri care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Noi măsuri de relaxare anunțate de Orban: mall-urile se redeschid parțial, părinții nu mai primesc sprijin după încheierea anului școlar