Povestea Magdei Matache, românca ajunsă profesoară respectată la Harvard (Video)
Nãscută într-o comunitate marginalizată, o româncă a ajuns să predea lecţia toleranţei la prestigioasa Universitate Harvard din Statele Unite ale Americii. Magda Matache a trecut peste rasismul şi discriminarea de care s-a lovit, zi de zi, în România, şi şi-a pus toată încrederea în forţele proprii.
Nãscută într-o comunitate marginalizată, o româncă a ajuns să predea lecţia toleranţei la prestigioasa Universitate Harvard din Statele Unite ale Americii. Magda Matache a trecut peste rasismul şi discriminarea de care s-a lovit, zi de zi, în România, şi şi-a pus toată încrederea în forţele proprii. Aşa a ajuns, la 41 de ani, doctor în ştiinţe politice, cercetător în studii rome şi instructor la departamentul pentru drepturile omului în cadrul Universităţii Harvard.
Cu această privire hotărâtă, Magda Matache s-a uitat dincolo de graniţa satului de la marginea Bucureştiului, în care s-a născut. În timp ce alţi copii de-o seamă băteau praful pe străzi, Magda citea. Învăţa să devină învăţătoare.
În timp ce pãrinții ei fãceau eforturi ca fiica lor sã nu fie numitã țigancã, Magda a continuat sã studieze. Și-a cercetat rãdãcinile și istoria romilor. Și, cel mai important, nu a încetat sã creadã în puterile ei.
Până să plece la studii în America, Magda a fost una dintre vocile puternice din mişcarea civică pentru drepturile romilor din România, iar o dată ajunsă peste Ocean, românca a câştigat imediat respectul profesorilor ei care, ulterior, aveau sã-i fie colegi.
Reprezentanţii Universităţii Harvard spun că "Dr. Matache este, de fapt, sursa de inspiraţie pentru acest program. Fără Magda nu am fi aici, dumneavoastră nu aţi fi aici, fără Magda nu am fi avut aceste întâlniri şi, cel mai important, fără Magda nu am fi avut energia intelectuală şi politică să abordăm această problemă. Comunităţile rome din întreaga lume sunt încă în pericol. Gândiţi-vă doar cum a reacţionat lumea la uciderea lui David Pop de 23 dde ani, anul trecut, în ucraina, sau la mişcările crude anti rome din Italia şi Franţa din urmă cu doar câteva săptămâni".
Am întrebat-o pe Magda care e șansa celorlalți copii de etnie romã, care încã trãiesc în sãrãcie, analfabetism și excluziune socialã. Ne-a rãspuns fãrã sã clipeascã: educaţia.
Acum, Magda Matache predã celor mai buni studenți dintre cei buni, la Universitatea Harvard. Din funcția de director al Programului de Studii Rome din cadrul prestigioasei instituții, face cercetare în comunitãțile de romi din Europa și Statele Unite și se luptã pentru respectarea drepturilor omului din întreaga lume.
Vã întrebați și voi dacã se va întoarce în România? Da, când România va fi pregãtitã sã o asculte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰