Antena Meniu Search
x

Mamă şi copil în pericol de moarte la Iaşi, după ce femeia a decis să nască acasă

O mamă din Iaşi era să-şi omoare copilul după ce a decis să nască acasă, fără un ajutor medical, ci doar asistată de o dulă, o persoană fără pregătire medicală care asigură sprijin psihologic femeilor însărcinate înainte şi în timpul naşterii.

Vezi și

O mamă din Iaşi era să-şi omoare copilul după ce a decis să nască acasă, fără un ajutor medical, ci doar asistată de o dulă, o persoană fără pregătire medicală care asigură sprijin psihologic femeilor însărcinate înainte şi în timpul naşterii. După cinci ore de travaliu, mama şi copilul au fost salvaţi în ultimul moment de medici. Conducerea Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi va face plângere penală împotriva ei. Dula nu este recunoscută de lege în România, iar cazul ar putea declanşa chiar o dezbatere la Ministerul Sănătăţii.

Mama care a ales să nască acasă, asistată de o doulă, a fost la un pas de moarte. La fel şi copilul ei, după un travaliu de aproape cinci ore. 

Mircea Onofriescu, medic sef secția Obstetrica și Ginecologie Maternitatea Cuza Vodă Iași:

Mecanismul de nastere era blocat, copilul nu putea sa se mai nasca, fara interventia medicilor, copilul murea. Eu personal voi face plangere penala acestei familii si dulei respective care ai trebuie sa i se explice ca nu trebuie sa mai ajunga intr-o situatie de o asemenea gravitate. 

Femeia a refuzat să nască prin cezariană şi a ales să-şi prelungească travaliul, aşa încât, odată ajunsă la spital, să nască natural. I-ar fi stat alături acasă o dulă, o femeie fără pregătire medicală, care asigură de obicei doar ajutor psihologic unei gravide înainte de naştere. Mama şi dula nu au semnat niciun act. 

Mircea Onofriescu, medic sef secția Obstetrica și Ginecologie Maternitatea Cuza Vodă Iași:

Dula nu este in nomenclatorul profesiei in  Romania, sunt niste acte care se fac la limita legii. Vor fi discutii inclusiv la comisia MS pentru ca se pun in pericol viata mamelor si copiilor. 

Soţul femeii care a luat o decizie ce putea să-i ucidă copilul are altă variantă. 

Nu era însoţită de o dulă, era împreună cu mine. Soţia mea nu şi-a dorit să nască acasă, ea şi-a dorit să nască natural, ceea ce medicii refuză să facă după o cezariană, spune soţul femeii însărcinate.

Medicii Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi vor să facă public numele dulei, aşa încât asemenea practici să nu mai fie încurajate. 

Mircea Onofriescu, medic sef secția Obstetrica și Ginecologie Maternitatea Cuza Vodă Iași:

Acest lucru nu e legalizat in Romania! Noi am facut niste mici investigatii si am constatat ca exist aun numar de dule in Iasi, niciuna dintre ele nu e cadru medical, toate sunt psihologi. 

Nura Ignat, preşedinte asociaţie Doula România

Asociaţia Doula Romania nu susţine si nu este responsabilă pentru decizia anumitor doule de a participa la nașterile neasistate medical.

Gravida a fost pusă în pericol, mai ales că naşterea naturală a urmat unei cezariene pe care mama a suferit-o în urmă cu doi ani, când şi-a născut primul copil. Oricând starea ei se putea agrava. Este şi motivul pentru care medicii au refuzat externarea. Două femei au murit în România din această cauză. 

Cazul a stârnit o întreagă dezbatere pe marginea legii din România care nu reglementează foarte clar în ce condiţii femeile pot naşte acasă asistate medical de o moaşă, de exemplu.  

Ana Maita, Asociatia Mame pentru Mame:

Moasele o fac asumandu-si niste riscuri profesionale destul de mari. Sistemul medical este in culpa fata de femeile din România pentru că menţine o nebuloasă şi o zonă gri legislativă.  

Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune foarte clar că femeia alege circumstanţele în care dă naştere copilului. Şi că este obligaţia statului pe teritoriul căruia o mamă a născut să îi asigure ajutor medical de specialitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Mamă şi copil în pericol de moarte la Iaşi, după ce femeia a decis să nască acasă