Antena Meniu Search
x

Marfarele vor fi conduse de un singur mecanic. Decizia îi revoltă pe angajaţii CFR

O decizie controversată luată de fostul ministru al Transporturilor riscă să producă adevărate tragedii pe calea ferată. O spun mecanicii trenurilor de marfă care sunt obligaţi acum să conducă singuri locomotivele.

Vezi și

O decizie controversată luată de fostul ministru al Transporturilor riscă să producă adevărate tragedii pe calea ferată. O spun mecanicii trenurilor de marfă care sunt obligaţi acum să conducă singuri locomotivele. Ordinul de ministru care stabileşte că trenurile vor fi conduse de un singur om a fost deja publicat şi urmează să intre în vigoare.

Gheorghe Fulga conduce locomotivele trenurilor de marfă de 25 de ani. E revoltat de ordinul ministrului, prin care va fi obligat să urce singur în cabină, în călătorii de sute de kilometri. 

Gheorghe Fulga, mecanic: Condus efectiv nouă ore. De multe ori depăşim şi staţionăm aşteptăm shimb. Putem să stăm acolo şi două, trei zile să vină schimb. Până se găseşte locomotivă, personal instruit.

Pericolul e uriaş, spune el, pentru că sistemele siguranţă nu pot fi acţionate de un singur om. În cazul în care mecanicului i s-ar face rău sau ar adormi, trenul de marfă, lung de peste 400 de metri, cu o greutate de minimum  2.500 de tone, ar deraia. 

Fulga Gheorghe, mecanic: Da, al doilea agent trebuie să asigure trenul și după aia să îmi acorde mie ajutor. Deci în primul rând să asigure trenul.

În caz contrar, locomotiva ar putea lovi oricând un tren de pasageri, pentru că, în România, călătorii şi marfarele împart aceleaşi linii vechi. 

Scăderea numărului de mecanici, o măsură menită să reducă bugetul CFR, ar putea duce şi la întârzieri uriaşe. 

Doar anul trecut, CFR Calatori a avut peste 5 milioane de minute intarziere. CFR Marfa are acum o mie de mecanici de locomotiva, dar ar fi nevoie de 1300-1400 de conductori.

Anul trecut, în Mehedinţi, un mecanic băut, aflat singur în locomotivă, a adormit în timpul cursei. A căzut peste maneta care schimba macazul, şi doar norocul a făcut ca vagoanele să fie deviate pe o linie secundară. Marfarul a deraiat, dar din fericire nu s-a ciocnit cu trenul de călători care circula pe aceeaşi linie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Marfarele vor fi conduse de un singur mecanic. Decizia îi revoltă pe angajaţii CFR