Antena Meniu Search
x

Marin Burlea a salvat de la moarte mii de copii, dar cancerul l-a răpus pe "Îngerul copiilor"

Medicul supranumit îngerul copiilor, Marin Burlea, s-a stins din viaţă la Iaşi, acolo unde, de-a lungul anilor, mâinile lui au salvat sute de mii de vieţi aflate la început de drum.

Vezi și

Medicul supranumit "Îngerul copiilor", Marin Burlea, s-a stins din viaţă la Iaşi, acolo unde, de-a lungul anilor, mâinile lui au salvat sute de mii de vieţi aflate la început de drum. Cazul fetiţei subnutrite, pe care mama a hrănit-o doar cu pufuleţi şi ceai şi pe care doctorul Burlea a salvat-o de la moarte, a impresionat o ţară întreagă.

Eu sunt slab. Nu am tărie! Am plâns de multe ori în viață, dar am reușit să mă abțin în fața pacienților, sta mărturisea medicul Marin Burlea, într-un interviu recent.

În 40 de ani de carieră, cel supranumit "Îngerul copiilor" a salvat pacienţi aflaţi la un pas de moarte. Pentru mulţi dintre ei, holurile Spitalului Sfânta Maria din Iaşi le-au devenit casă. Iar doctorul Burlea - speranţă. Aşa a fost şi pentru Florentina, fetiţa înfometată de părinţii care au hrănit-o ani la rând doar cu ceai şi pufuleţi. La cinci ani cântărea cât un bebeluş. 

La şase ani, îşi sărbătorea ziua de naştere în spitalul unde şi-a găsit salvarea, alături de pediatrul Burlea şi de un medic care i-a devenit mamă de suflet. 

Pe acelaşi subiect

MARIN BURLEA: Eu sunt mama si toate doamnele care lucreaza in clinica sunt mame. 

TUDOR CIUHODARU, medic: Atunci cand erau in preajma lui, vedeam cum copiii se comporta altfel. Cand il vedeau pe Marin Burlea, lucrurile se schimbau, era ca un Mos Craciun pentru ei.

Pe Gabi, un pacient de trei ani care nu se putea hrăni din cauza unei malformaţii la esofag, Marin Burlea l-a salvat cu ciocolată probiotică. Acum, băiatul are patru ani şi este sănătos. 

Monica Hancianu, prorector Relații Internaționale UMF Iași: Fiecare mic pacient al profesorului Burlea reprezinta o mare realizare profesionala. A fost tată profesional pentru foarte multi medici. 

Prin mâinile lui au trecut peste o jumătate de milion de copii, aproape cât numărul locuitorilor judeţului Iaşi. Mai mult, a făcut naveta la Tulcea pentru a îngriji copiii bolnavi care nu mai aveau medic în oraşul lor. 

TUDOR CIUHODARU, medic: Daca era cineva sa faca asta, doar Marin Burlea o putea face. A fi medic inseamna mai mult decat a trata pacinet, inseamna a trata societatea, lumea si a incerca sa o schimbi in bine. 

Specialist în pediatrie şi gastroenterologie şi fost prorector la Universitatea de Medicină din Iaşi, Burlea n-a lăsat România nici când i s-a oferit un post la un spital, lângă Paris. A murit la Institutul de Oncologie din Iaşi, la aproape doi ani de când a aflat că are cancer pulmonar. Președintele României i-a conferit post-mortem Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Marin Burlea a salvat de la moarte mii de copii, dar cancerul l-a răpus pe "Îngerul copiilor"