Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Profesorul Marin Burlea, ultimul interviu: "Eu sunt slab. Nu am tărie! Am plâns de multe ori în viață"

În această dimineaţă, prof. univ. dr. Marin Burlea a murit la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, la vârsta de 62 de ani. Institutul de Psihiatrie Socola a transmis un comunicat în urma dispariţiei mentorului Şcolii de Pediatrie din Iaşi.

de Redactia Observator

la 19.03.2019 , 19:02

Institutul de Psihiatrie Socola, după moartea profesorului Marin Burlea: "Îngerul" copiilor a plecat astăzi dintre noi! Institutul de Psihiatrie Socola, după moartea profesorului Marin Burlea: "Îngerul" copiilor a plecat astăzi dintre noi!

În această dimineaţă, prof. univ. dr. Marin Burlea a murit la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, la vârsta de 62 de ani. 

Institutul de Psihiatrie Socola a transmis un comunicat în urma dispariţiei mentorului Şcolii de Pediatrie din Iaşi.

"Îngerul" copiilor a plecat astăzi dintre noi! 

Articolul continuă după reclamă

„Eu sunt slab. Nu am tărie! Am plâns de multe ori în viață, dar am reușit să mă abțin în fața pacienților. Plânsul în fața pacienților înseamnă eșec și deznădejde, eroare din punct de vedere tehnic, mai ales că, în pediatrie, pacienții sunt cele mai inocente și sensibile ființe. Pe de altă parte, satisfacțiile pe care le ai în momentul în care ai salvat o viață nu pot fi descrise prea ușor în cuvinte, dar atenuează din tristețea pe care ți-o provoacă suferința umană" - prof.univ.dr. Marin Burlea într-unul din ultimele interviuri pe care le-a acordat presei din România.

Pe acelaşi subiect

În această dimineaţă, prof. univ. dr. Marin Burlea a murit la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Personalitate marcantă a medicinei româneşti şi europene, profesorul Marin Burlea a impresionat prin CV-ul cu grijă completat în ani de carieră, dar şi prin bunătatea şi generozitatea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale vieţi.

Mentor al Şcolii de Pediatrie din Iaşi, domnul profesor Marin Burlea va rămâne în memoria noastră drept un model de personalitate complexă, care a îmbinat arta de a fi un profesionist desăvârşit cu aceea de a fi OM, indiferent de timp, loc sau ierarhie socială.

Prof.dr. Marin Burlea s-a născut în comuna Vidra, sat Creţeşti, județul Ilfov. Datorită admirației pe care i-a purtat-o unchiului său, chirurgul Alexandru Burlea, a ales să urmeze cursurile Liceului „Mihai Eminescu" din Iași, încurajat fiind şi de mama sa. Dorința de a deveni medic și-a cultivat-o din fragedă pruncie şi s-a transformat în realitate odată cu admiterea la Facultatea de Medicină, specializarea Pediatrie. Din 1967, anul în care a devenit student, și până în prezent, drumul i-a fost lung, anevoios, dar plin de speranţe.

Specialist în pediatrie şi în gastroenterologie, dl. Prof. Burlea, rămâne pionierul ecografiei şi endoscopiei pediatrice din România, domeniu de vârf, în care excelenţa se îmbină cu rigurozitatea, pedanteria cu observaţia fină.

De asemenea, rămâne remarcabilă implicarea sa în procesul de educare şi formare a medicilor tineri, transmiterea vastei sale experienţe profesionale către generaţii în timp, cu aceeaşi eleganţă, distincţie şi rafinament, indiferent de situaţie sau anturaj.

De-a lungul anilor, Marin Burlea a fost medic inspector cu ocrotirea mamei și copilului (OMCT) la Direcția Sanitară a Județului Iași, cu mici perioade de întrerupere director al Spitalului de Copii „Sfânta Maria" din Iași, șeful Secției Gastroenterologie, iar din 1999 - profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa" Iași. 

În acest an a primit premiul pentru recunoașterea întregii cariere, în cadrul Conferinței Naționale a Asociației Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, de la Târgu Mureș.

Prof. dr. univ. Marin Burlea a urmat mai multe stagii în diverse ţări, printre care enumerăm: stagiu de gastroenterologie - endoscopie digestiva CHRU-LILLE, Franţa; stagiu de gastroenterologie şi nutriţie - CERRIS, VERONA, Italia, stagiu de endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică, Ospedalle „Sacro-Cuore", stagiu de endoscopie digestivă intervenţională - ARNHEM (Olanda).

A fost membru al următoarelor societăţi medicale: Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi - Secţia Pediatrie, Societatea Română de Genetică Medicală, Societatea Română de Gastroenterologie şi Endoscopie Digestivă, Societatea Română de Imunologie, Societatea Română de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică (membru asociat), Societatea Română de Gastroenterologie pediatrică, Societatea Română de Nutriţie Enterală şi Parenterală ROSPEN, Asociaţia Europeană de Pediatrie (EPA), Academia Europeană de Pediatrie (EAP).

A scris peste 300 de titluri de lucrări ştiinţifice de pediatrie generală, ecografie, oncopediatrie, gastroenterologie pediatrică, neurologie (159 prezentate, 154 publicate - 57 în extenso şi 97 în rezumat). A scris peste 17 cărţi şi capitole, 10 lucrări au fost publicate în străinătate în reviste de circulaţie internaţională.

A parcurs etapele evoluției universitare de la șef de lucrări, conferențiar și, din 2002, profesor universitar și șef de clinică.

Cu toţii avem nevoie de modele. Modelele nu s-au pierdut, ele există, dar important este să ne dorim să le vedem, să le ascultăm şi să le urmăm.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Profesorul Marin Burlea, ultimul interviu: "Eu sunt slab. Nu am tărie! Am plâns de multe ori în viață"