Video Marşul Pride în Cluj Napoca. Pentru ce au ieșit în stradă 3000 de oameni din comunitatea LGBT: "Drepturile noastre ar trebui să fie ca ale tuturor"
Trei mii de oameni au participat la Cluj Napoca la Marşul Pride. Tema evenimentului din acest an este familia. În acelaşi timp, însă, a fost organizat şi un miting al celor care promovează familia tradiţională în România. Jandarmii au fost alertaţi pe mai multe străzi din oraş, ca nu cumva cele două comunităţi să se intersecteze.
Uniţi sub steagul comunităţii LGBT 3.000 de oameni au militat pentru diversitate. Ei cer să aibă dreptul de a avea o familie.
Tânără: Suntem plătitori de taxe, suntem locuitori ai României, facem absolut tot posibilul ca comunitatea noastră în care trăim să fie bine, ajutăm alte comunități, ajutăm alte minorități, drepturile noastre ar trebui să fie la fel ca ale tuturor.
Maria, tânără participantă la marș: Categoria de vârstă şi de oameni care au o mentalitate poate un pic rămasă în urmă, sunt sigura că în timp o sa ne revizuim perspectivele și o să ajungem să fim mai înțelegători și mai blânzi.
3000 de oameni au participat la Cluj Napoca la Marşul Pride
Alexa are 18 ani şi este din Hunedoara. A început procedurile de schimbare a sexului în urmă cu doi ani, în Anglia.
Alexa: Oamenii sunt destul de răi, mă jignesc, mă înjură, mă critică, alții au dat și în mine. Am fost abuzată fizic, dar încerc să continui, să trec mai departe, să iert.
Alex Prunean, reporter Observator: Participanții la Pride au pornit în acest moment într-un marș pe străzile din zona centrală, iar pe tot traseul sunt insoțiți de jandarmi. Forțele de ordine vor să evite întâlnirea cu cei care au participat ceva mai devreme la un miting de susținere a familiei tradiționale.
Cu doar o oră înainte, Comunitatea Identitară a organizat în Piața Avram Iancu din Cluj un eveniment dedicat valorilor românești, normalității și bunăstării familiei.
Femeie: Familia normală, bărbat şi femeie, care e celula de bază a societăţii şi care ne asigură continuitatea ca neam, ca popor.
Potrivit unui studiu efectuat de organizația ACCEPT, care promovează drepturile persoanelor LGBT, două treimi dintre persoanele gay își ascund orientarea sexuală, de teama discriminării şi a actelor de violență.
Ruth Borgfjord, organizator: Anul acesta venim cu o temă deosebită, foarte relevantă pentru comunitate, este tema familiei. Familiile LGBT nu au recunoaştere şi protecţie din parta Guvernului României. Anul acesta vrem să transmitem un mesaj foarte clar prin prezenţa noastră aici, şi Clujului, dar şi ţării, că persoanele LGBT au nevoie să existe într-un cadru legal.
În urmă cu nici o lună Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰