Mascaţii au luat cu asalt străzile Sucevei
Sute de colindători deghizaţi în urşi, capre şi chiar beţivi au defilat prin oraş sub privirile încântate ale spectatorilor.
Este o tradiţie cu muzică, dans şi culoare care se respectă cu sfinţenie în fiecare an.
Una dintre cele mai originale formaţii de colindători este cea din Boroaia. În ea se regăsesc, pe lângă urşi şi capre, tradiţionalele măşti de moşi şi babe, care reprezintă trecerea anilor.
Mircea şi Sorin sunt tată şi fiu. Joacă rolul moşnegilor în costume autentice rămase de la bunici. Sunt vechi de sute de ani, cu opinci, iţari, cămaşă şi bundiţă.
Păuni, căluşari, urşi sau irozi, toţi au câte o poveste de spus. Irozii de la Şcheia, au încântat cu un dans milităresc şi s-au mândrit cu mărgelele de pe costume.Tradiţia spune că mărgelele se adună toată vara, de la fetele de măritat. Laurenţiu se laudă cu zeci de şiraguri primite.
- Ora pământului 2025. Oamenii din întreaga lume sting lumina timp de o oră
- Cinci dintre agresorii care l-au ucis în bătaie pe Marian, reținuți. Rudele fostei soții l-au lovit cu toporul...
- Cazul Caracal, în cinema. "Alexandra" spune altfel povestea tinerei ucise de Dincă, în timp ce aștepta salvarea:...
- DIICOT trebuie dea înapoi drogurile confiscate de la un cuplu. Cum s-a ajuns la premiera din justiția României
- Bogdan Peşchir rămâne în arest preventiv. Doar unul dintre judecători a considerat că trebuie eliberat
Un flăcău numai bun de însurat care ar trebui să ia aminte şi la dansul altor colindători. Printre cete s-au numărat şi soţii beţivi, care ironizează tot ce este mai rău într-o familie. Umblă cu bebeluşul în braţe şi cerşesc bani.
Colindătorii au defilat zeci de minute până în centrul Sucevei unde fiecare ceată a urat pe scenă în faţa miilor de spectatori. S-au bucurat de o tradiţie păstrată cu stricteţe de Sfântul Ştefan.
Înapoi la Homepage
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰