Antena Meniu Search
x

Inovaţia salvează vieţi! Medicamentele de ultimă generație au crescut speranța de viață cu până la 2 ani

Primul eveniment din ţara noastră dedicat inovaţiei în medicină a avut loc ieri în Bucureşti! Specialiştii au dezbătut teme importante pentru pacienţii români.

Vezi și

Primul eveniment din ţara noastră dedicat inovaţiei în medicină a avut loc ieri în Bucureşti! Specialişti în terapii noi, dar şi reprezantanţi ai producătorilor de medicamente au dezbătut teme importante pentru pacienţii români. Accesul lor la medicamentele de ultimă generaţie este foarte limitat.

Medicamentele de ultimă generaţie sunt aproape imposibil de găsit pe piaţa din România. Specialiştii spun că tratamentele inovatoare oferă o şansă de supravieţuire de peste 90%.

Radu Răşinar, preşedinte ARPIM:

Este un vis pe care cu toţii putem să îl avem şi pe care să îl transformăm în realitate. Viziunea în sine se referă la asigurarea unui acces la standarde europene pentru pacienţii din România. Misiunea noastră este să facem aceste lucruri să se întâmple prin informaţii.

Dar informaţiile nu sunt suficiente. Medicii nu pot să le prescrie pacienţilor tratamente care nu se găsesc în farmaciile din România. Iar în ultimă instanţă, pacienţii apelează la clinicile din străinătate.

Consumul de medicamente noi este cu 50% mai mic decât media europeană, lucru demonstrat în urma studiilor. Timp de trei ani, din 2013 până în 2016, din 156 de medicamente noi aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, doar 20 au intrat pe piaţa din România.

Radu Răşinar, preşedinte ARPIM:

Este evident că progresul din ultimii ani în medicină este uriaş. Medicamentele astăzi se uită către probleme genetice, se uită la soluţii care sunt ţintite către fiecare pacient. Nu poţi într-o lume în care deja ai tratamente ţintite să accepţi să tratezi pacienţi cu chimioterapie.

Iar în străinătate s-a trecut la nivelul următor.

Adrian Bot, medic:

Inventăm metode de a trata cancerul. Anul acesta am marcat primele două terapii genetice. Au fost aporbat împotriva cancerului, iniţial în SUA. Reprogramarea genetică, schimbăm codul genetic al celeluleor pentru a le face foarte efectivă împotriva cancerului. Celulele sunt prelevate de la pacienţi şi sunt tratate în condiţii speciale.

Iar în următorii 10-20 de ani se estimează că cele mai grave forme de cancer vor putea fi tratate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Inovaţia salvează vieţi! Medicamentele de ultimă generație au crescut speranța de viață cu până la 2 ani