Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Medicii şpăgari din Timişoara au avut de la cine să se inspire. Şeful lor, ajuns director după ce a fost condamnat pentru mită

Cei şase medici din Timişoara, acuzaţi de procurori că luau mită de la bolnavii de cancer, s-au întors la serviciu. Judecătorii au decis că pot fi anchetaţi în libertate. Anchetatorii spun că doctorii au luat bani de la cel puţin 46 de pacienţi în ultimele luni. Anchetatorii au găsit acasă la ei şi în cabinete plicuri cu zeci de mii de euro, dar spun că doctorii nu refuzau nici miere sau bulion

de Iulia Pop

la 29.08.2024 , 20:00

Laurenţiu Drăghici este chirurgul oncolog prins de anchetatori în flagrant. Ofiţerii DGA au ridicat 1.000 de euro şi 1.200 de lei din cabinetul său. 

Medicii au luat mită de la cel puţin 46 de pacienţi

Pe lângă salariul de la Spitalul Municipal din Timişoara, chirurgul obţinea venituri şi de la clinici private, unde acorda consultaţii. La audieri, le-a spus procurorilor că banii găsiti în biroul său îi primise de la o pacientă pentru a-i face rost de medicamente.

Vezi și

Secţia de oncologie era supravegheată de ofiţerii anticorupţie din aprilie, după denunţul unei paciente. Din cei 11 chirurgi ai secţiei, şase au fost puşi sub acuzare, la fel şi o asistentă.

Pe acelaşi subiect

Procurorii spun că au probe pentru 46 de cazuri în care suspecţii ar fi luat mită de la bolnavi sau de la rudele acestora în ultimele cinci luni. Anchetatorii cred că numărul şpăgilor ar putea fi mai mare şi încă mai caută indicii în acest sens. După audieri, toţi suspecţii au fost lăsaţi să plece acasă.

Pentru că au primit control judiciar, cadrele medicale pot profesa, aşa că s-au întors la spital. Pot chiar să plece în concediu dacă anunţă autorităţile. Până la această oră, conducerea Spitalului Municipal din Timişoara nu a făcut nicio declaraţie pe marginea acestui subiect. 

Reacţia primarului Timişoarei

"Este absolut incalificabil să profiţi de suferinţa, de disperarea oamenilor, pacienţilor pentru a face încă un ban în plus", spune Domionic Fritz, primar Timişoara.

"Condiţionarea actului medical de foloase materiale este un aspect condamnabil. Dar trebuie să se dovedească că aşa a fost. Pentru că au mai fost de-a lungul timpului situaţii în care au mai fost şi provocări. Pacienţii pot să aibă o situaţie nefavorabilă şi familia doreşte cu orice preţ să sancţioneze medicul respectiv", spune Lazăr Fulger, şeful Colegiului Medicilor Timiş.

Fostul şef al chirurgilor anchetaţi acum a fost arestat, sub aceleaşi acuzaţii, în 2022 şi condamnat acum două luni, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare. Continuă să profeseze şi este director medical la Spitalul din Drobeta Turnu Severin. 

Tot cu suspendare a fost pedepsită şi fosta şefă a secţiei de oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava, Anca Dumitrovici. Procurorii au acuzat-o, la începutul anului trecut, că a luat mită de la bolnavii de cancer de 280 de ori într-o lună.

Pe lângă condamnarea cu suspendare, judecătorii i-au intezis doctoriţei să mai lucreze în sistemul medical de stat timp de cinci ani. Femeia are însă dreptul de a se angaja la clinici private.

În timpul procesului, 96 de medici de la Spitalul Judeţean Suceava au semnat o scrisoare către instanţă prin care o apărau pe colega lor. Au afirmat că atenţiile primite de la pacienţi nu reprezintă neapărat mită, ci pot fi gesturi de recunoştinţă.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Evenimente » Medicii şpăgari din Timişoara au avut de la cine să se inspire. Şeful lor, ajuns director după ce a fost condamnat pentru mită