Foto

Etapa a doua de vaccinare: grad de ocupare de 100% în București, sute de mii de români s-au înscris pe liste

De Daniel Murărescu.
Publicat: 16.01.2021, 16:00.
Actualizat: 16.01.2021, 16:20

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a precizat că au fost făcute peste 300.000 de programări la imunizare în Etapa II, iar în București gradul de ocupare a atins procentul de 100% (62.182 locuri disponibile, toate ocupate). Pe măsură ce tranşele de vaccin ajung în România, aplicaţia dezvoltată de autorități se actualizează şi permite continuarea procesului de programare.

Vaccin anti-Covid

Un cadru medical administrează vaccinul Pfizer-BioNTech unui jandarm în timpul activității de vaccinare a personalului M.A.I. aflat în linia 1, în cadrul celei de-a două etape a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în centrul de vaccinare din Spitalul de Urgență "Prof. dr. Dimitrie Gerota" din București, vineri, 15 ianuarie 2021

Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta

"Vineri, 15 ianuarie a.c., începând cu ora 15.00, a debutat Etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale. Pentru următoarele 20 de zile de programare la vaccinare, respectiv perioada 18 ianuarie – 6 februarie, la nivel naţional s-au realizat 305.562 programări la vaccinare, din cele 364.800 sloturi disponibile. Numai în Bucureşti au fost programate 62.182 locuri de vaccinare, gradul de ocupare fiind în proporţie de 100%", a transmis CNCAV, într-un comunicat de presă.

Odată cu deschiderea activităţilor de vaccinare pentru Etapa a II-a, care se derulează concomitent cu vaccinarea persoanelor din prima etapă, s-au înregistrat 37.750 apeluri în Call Center (19.770 apeluri preluate), iar pe platformă (vaccinare-covid.gov.ro), au fost înregistrate 2,6 milioane de accesări, cu 107.000 utilizatori unici. Platforma de vaccinare a avut câteva disfuncţionalităţi pe o perioadă de aproximativ trei ore din cauza transferului datelor înregistrate în aplicaţia folosită în Etapa I de vaccinare în aplicaţia folosită în Etapa II de vaccinare, dar situaţia este sub control iar specialiştii STS asigură suportul necesar pentru buna funcţionare a acesteia.

CNCAV menţionează că volumul cererilor a depăşit posibilitatea alocării vaccinurilor din acest moment, aspect care a generat disconfort în rândul beneficiarilor. Reamintim, cu acest prilej, că programările la vaccinare sunt condiţionate atât de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc la momentul efectuării operaţiunii, cât şi de dinamica solicitărilor de înscriere la momentul respectiv. Cetăţenii din Bucureşti se pot programa la vaccinare şi în judetul Ilfov

De asemenea, în Bucureşti, sunt deschise publicului pentru programare 7 centre de vaccinare având disponibile 25 de cabinete şi o capacitate zilnică de vaccinare a 1.500 de persoane cu prima doză şi cu rapel, informează news.ro.

Aproape 20.000 de români vaccinați zilnic

La nivel naţional, sunt disponibile 192 de centre de vaccinare, cu 304 cabinete şi o capacitate zilnică de vaccinare de 18.240 de persoane cu prima doză dar şi cu rapel. Suplimentar, 60 de centre, cu 84 de puncte de vaccinare sunt organizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Acestea asigură vaccinarea personalului din reţeaua proprie, conform Etapei a II-a din Strategia naţională privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România.

Cetăţenii din Bucureşti au posibilitatea să se programeze la vaccinare şi în centrele de vaccinare disponibile la nivelul judeţului Ilfov, unde sunt disponibile 7.397 locuri libere; 9.300 locuri de vaccinare au fost deja ocupate din cursul zilei de vineri.

"În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producatoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce acestea ajung în România, aplicaţia se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă. Totodată, pentru gestionarea în condiţii optime de siguranţă a procesului de vaccinare, numărul centrelor de vaccinare active alocate populaţiei va fi suplimentat, gradual şi eficace, în concordanţă cu volumul solicitărilor populaţiei eligibile", a explicat CNCAV.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.