Miercuri seară are loc ultima dezbatere TV înainte de alegerile din SUA. Donald Trump l-a invitat la confuntare pe fratele vitreg al lui Barack Obama
Candidata democrată la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, îl înfruntă miercuri seară pe republicanul Donald Trump în ultima dezbatere înainte de scrutinul din 8 noiembrie, în condiţiile în care experţii spun că omul de afaceri new-yorkez este în prezent şi mai imprevizibil decât până acum, din cauza scăderii în sondaje, relatează AFP.
Candidata democrată la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, îl înfruntă miercuri seară pe republicanul Donald Trump în ultima dezbatere înainte de scrutinul din 8 noiembrie, în condiţiile în care experţii spun că omul de afaceri new-yorkez este în prezent şi mai imprevizibil decât până acum, din cauza scăderii în sondaje, relatează AFP.
În urmă cu numai trei săptămâni, Donald Trump a deschis prima dezbatere a candidaţilor la preşedinţie întrebând, cu un fals respect, dacă este în regulă să îi spună rivalei sale „doamnă secretar Clinton”, aminteşte AP. Însă în a doua dezbatere, a ajuns să îi spună fostei şefe a diplomaţiei „diavol”.
De atunci, strategia semănată cu scandaluri pe care a adoptat-o de candidatul republican a făcut toate părţile să se întrebe unde se va ajunge în a treia şi ultima dezbatere, ce are loc miercuri seară, începând cu ora locală 18 (4 ora României), la Universitatea Nevada din Las Vegas.
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, l-a invitat la dezbaterea prezidenţială televizată programată miercuri seară pe Malik Obama, fratele vitreg al preşedintelui Barack Obama.
Malik Obama, născut în Kenya, a criticat-o deschis în mai multe rânduri pe Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, anunţând că îl susţine pe Donald Trump.
La rândul său, Clinton intră în dezbaterea de 90 de minute cu imaginea şifonată, după ce o serie de e-mailuri ale echipei sale de campanie, publicată de Wikileaks, a oferit un tablou fără precedent al intrigilor care caracterizează cursa pentru Casa Albă.
Materialele publicate arată că Hillary Clinton a avut în discursurile plătite, private, poziţii contrare celor publice. De asemenea, se pare că ea a fost reticentă iniţial faţă de sfaturile consilierilor de a-şi cere scuze pentru faptul că a folosit un server privat de e-mail în perioada în care a fost secretar de stat.
Trump, care nu a fost cunoscut niciodată pentru autocenzură s-a declarat „descătuşat” pe ultima sută de metri a campaniei. Afirmaţia îi face pe mulţi analişti, dar şi pe americanii de rând să se întrebe ce ar mai putea face republicanul.
Moderatorul Chris Wallace, de la Fox News, va avea informaţii noi şi controversate despre ambii candidaţi, ce ar putea deveni teme de dezbatere. În cazul lui Trump, tot mai multe femei îl acuză de hărţuire sexuală mai mult sau mai puţin directă. În cazul lui Clinton, a continuat seria dezvăluirilor WikiLeaks.
Susţinătorii lui Clinton se aşteaptă ca aceasta să îl atace pe Trump, care a spus că alegerile sunt fraudate, scrie AFP.
Democrata ar putea urma direcţia stabilită marţi seară de preşedintele Barack Obama, care a descris acuzaţiile drept nemulţumirea unui om care nu ştie să piardă.
„Ar trebui să îl distrugă”, a spus fostul guvernator de Pennsylvania Ed Rendell, care o susţine pe Clinton. El a avertizat, însă, că fosta şefă a diplomaţiei ar trebui să aştepte ca „moderatorul sau Trump însuşi” să aducă dosarul în discuţie, pentru a nu pierde din timpul pe care îl are la dispoziţie pentru a răspunde la întrebări.
Directorul de comunicare al lui Clinton, Jen Palmieri, nu a dezvăluit presei dacă Hillary Clinton va menţiona acuzaţiile formulate de Trump privind fraudarea alegerilor. Ea a caracterizat, însă afirmaţiile lui Trump drept comportament de învins – o posibilă anticipare a abordării pe care o va avea democrata.
„Sunt două motive pentru care Donald trump vorbeşte despre alegeri fraudate. Unul dintre ele este pentru că încearcă să distragă atenţia de la povestea cu agresiunile sale verbale şi fizice la adresa femeilor. Şi pentru că pierde şi vrea să dea vina pe altcineva”, a spus Palmieri.
„Ştie că pierde şi încearcă să dea vina pe sistem”, a spus şi managerul de campanie al lui Clinton, Robby Mook.
Nu este clar deocamdată dacă Trump va evoca din nou presupusele abuzuri sexuale comise de fostul preşedinte Bill Clinton. La St Louis,
Trump a adus trei femei care l-au acuzat pe fostul lider de la Casa Albă că le-a agresat dexual. Înainte de începedea dezbaterii, republicanul a organizat o conferinţă de presă cu ele, după care le-a aşezat în primul rând din public.
Apoi, când a fost întrebat despre declaraţiile vulgare făcute cu 10 ani în urmă la adresa femeilor, Trump a răspuns: „Dacă vă uitaţi la Bill Clinton, mult mai rău”.
De această dată, însă, dacă va fi abordată din nou tema modului în care tratează femeile, republicanul ar putea avea probleme, pentru că, în ultimele zile mai multe femei l-au acuzat pe omul de afaceri că le-a agresat.
Nu este clar cum o va ataca Trump pe Clinton, dar echipa ei se aşteaptă la întrebări despre e-mailurile publicate de WikiLeaks. Reprezentanţii democratei au dat asigurări că aceasta este pregătită pentru orice.
Până la momentul difuzării dezbaterii, circa 1,6 milioane de americani vor fi votat deja. Pentru ei, întâlnirea de miercuri ar putea să le confirme decizia sau să îi facă să o regrete.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰