Antena Meniu Search
x

Doctorul Mihai Craiu, despre riscul deschiderii şcolilor în contextul pandemiei de coronavirus

Copiii mici, de grădiniță sau de școală primară, sunt infectați cu noul coronavirus de 2 ori mai rar decât adulții, în aceleași condiții de transmitere comunitară, spune dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 11.08.2020, 12:03

Deschiderea şcolilor pe fondul pandemiei de coronavirus
Deschiderea şcolilor pe fondul pandemiei de coronavirus - Zuma Press / Thierry Roge via Hepta
  • Copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial.
  • Mai mult, cei mici nu transmit la fel de ușor boala către alte persoane, așa cum fac adulții.

Într-o postare publicată pe Facebook, dr. Craiu argumentează, făcând trimiteri la articole științifice, că școlile pot fi deschise în siguranță atâta vreme cât cei mici sunt învățați să respecte regulile de igienă.

”Frica ne determină să luăm decizii pripite sau eronate. Inainte de a decide ce este de făcut ar trebui să ne uităm la fapte”, spune dr Craiu.

Potrivit acestuia, copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial. Totodată, odată infectați, cei mici fac deseori forme ușoare de COVID-19, având un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult (8 la 100.000 copii față de 164,5 la 100.000 la adulți).

„Ce putem face până să inceapă școala? Noi, părinții, să exersăm, cu ai noștri copii spălatul corect pe mâini și purtatul unei bariere la nivelul feței. Nu neapărat mască chirurgicală, dacă ideea de mască agasează emoțional copilul sau familia. Poate fi o bandană, o bentiță mai lată, un model de fular sau un batic colorat. In timpul iernii aproape toți copiii români sunt duși la grădiniță sau în parc cu fularul la gură. Am putea să facem acest exercițiu cu orice copil având vârsta mai mare de 2 ani. Doar sub 2 ani e interzisă purtarea măștii”, a mai scris dr. Mihai Craiu.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Doctorul Mihai Craiu, despre riscul deschiderii şcolilor în contextul pandemiei de coronavirus