1.800 de miliarde de euro își împart statele membre UE pentru a-și reveni din criza provocată de pandemia de coronavirus
Este oficial. Vom primi aproape 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, după ce liderii europeni s-au pus de acord cum să relanseze economiile afectate de criza coronavirusului. O sumă care ne-ar putea aduce bunăstare dar care, în acelaşi timp, ne şi obligă.
- România primește aproape 80 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene.
- Finanțarea trebuie atrasă cu proiecte bine puse la punct.
Patru zile şi nopţi le-a luat celor 27 de lideri europeni să aprobe cel mai mare pachet financiar din istoria Uniunii Europene. O mie 800 de miliarde de euro se împart pentru resuscitarea economiei europene.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Acesta este un acord bun. Este un acord puternic şi, cel mai important, este acordul potrivit pentru Europa în aceste momente.
României îi revine o felie de 79,9 miliarde de euro pentru relansarea economiei, dar şi pentru viitorul buget european din perioada 2021-2027.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Vom folosi această sumă, de 80 de miliarde, pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice.
- Rubio, mesaj dur la Bruxelles: SUA insistă ca aliaţii din NATO să aloce 5% pentru Apărare
- Cât de afectată va fi Europa de războiul comercial declanşat de Trump: Dacă UE răspunde cu aceeaşi monedă va...
- UE pregătește contramăsuri la taxele vamale anunţate de Trump. Ursula von der Leyen: "Este o lovitură majoră...
- Trump a anunțat taxe vamale pentru toate țările din lume: 20% pentru UE, 34% pentru China, 24% pentru Japonia
- Ziua Z pentru Europa: Trump anunţă astăzi noile taxe vamale. "Ziua Eliberării Americii" ar putea da peste cap...
Ludovic Orban, premierul României: O decizie fundamentală, care va pune bazele posibilității de a finanța toate proiectele de dezvoltare pe care le-am gândit pentru România.
Dar acum, în plină pandemie, cea mai importantă este repornirea domeniilor afectate de criză.
Romania primeste de la executivul comunitar aproape 20 de miliarde de euro, bani pe care trebuie doar să îi folosească, fără să îi dea înapoi. Sunt bani pentru recuperare după criza sanitară.
Cei mai mulți bani se duc către Italia, Spania și Franța, țări afectate puternic în pandemie - 198 de miliarde de euro, împreună. Grecii au primit mai mulți bani decât noi, iar portughezii mai puțin. Atenție, sumele nerambursabile au fost distribuite și în funcție de PIB-ul fiecărei țări, dar și ținând cont de efectele coronavirusului.
Ca să primească banii, România trebuie să ştie şi să-i folosească. Rata de absorbţie este de doar 41% pentru perioada 2014-2020.
Cristian Lungu, Agenţia de Consultanţă pentru Dezvoltarea Afacerilor: Vom avea o sumă uriaşă şi această sumă uriaşă trebuie absorbită şi ca să poţi să o absorbi trebuie să ai proiecte şi proiectele trebuie să fie implementate corect şi la timp astfel încât să atragi sumele respective. Este mare păcat să ai 80 de miliarde de euro şi să nu reuşeşti, să zicem în 2030, să tragem linie şi să vedem că am atras doar 40.
Recent, Guvernul a anunţat un plan masiv de redresare economică pe o perioadă de 10 ani, în valoare de 100 de miliarde de euro. O parte din sumă provine şi din fondurile europene aprobate de Bruxelles.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰