Antena Meniu Search
x

Ministerul Educaţiei îşi cere scuze după ce a oferit un raport în care erau vizibile datele personale ale copiilor implicaţi în cazul de la şcoala Nicolae Titulescu

Ministerul Educaţiei îşi cere scuze după ce a publicat un raport care conținea datele personale ale copiilor minori implicați în cazul de la Școala Gimnazială Nicolae Titulescu din București. Din documentul transmis de minister puteau fi dezvăluite atât numele și cât şi alte date privind elevul care a fi fost agresat, dar și ale unui alt elev, reclamat pentru acțiuni agresive și jignitoare.  

de Redactia Observator

la 16.03.2024, 15:41

Deşi numele erau acoperite cu o bandă neagră, acestea nu erau protejate corect, deoarece, printr-o simplă selectare a textului, într-un document editabil, se puteau dezvălui numele acoperite, deci și identitatea minorilor. 

Identitatea celor doi copii este dezvăluită într-un document în care se cere chiar sprijin pentru aceștia, "în vederea prevenirii stresului posttraumatic și a riscului de marginalizare sau excludere socială, facilitând astfel integrarea socială și culturală a minorilor în mediul școlar".

Reacţia ministerului Educaţiei

Ministerul Educaţiei şi-a cerut scuze după publicarea documentului şi a anunţat că va demara verificări interne "pentru a identifica persoana/persoanele care se fac responsabile de această eroare".

Pe acelaşi subiect

"Având în vedere informațiile din spațiul public referitoare la „dezvăluirea, de către Ministerul Educației, a unor date cu caracter personal”, odată cu transmiterea sintezei activității de control desfășurate la Școala Gimnazială N. Titulescu din București, facem următoarele precizări:

Documentul sinteză a fost redactat și anonimizat într-un procesor de texte consacrat, utilizând instrumentele dedicate pentru acest tip de operațiune. Ulterior, a fost transformat în PDF și transmis către reprezentanți ai presei în această formă anonimizată. 

La scurt timp după ce ne-a fost semnalat că, la copierea textului, datele de identificare devin vizibile, a fost transmis publicațiilor către care sinteza fusese transmisă inițial documentul în format PDF scanat, care nu permite vizualizarea datelor cu caracter personal odată cu efectuarea operațiunii de copiere.  Ministerul Educației va demara verificări interne pentru a identifica persoana/persoanele care se fac responsabile de această eroare.

Ne exprimăm regretul pentru eroarea produsă și facem apel către reprezentanții presei să nu folosească, în materiale, date care ar putea duce la identificarea vreuneia dintre persoanele menționate în sinteza raportului", se arată în mesajul transmis de Ministerul Educaţiei

Incidentul de la școala Nicolae Titulescu a ieșit la iveală, după ce mama unui copil a mărturisit că fiul său a fost violat de două ori în toaleta școlii fără să fie luată nicio măsură. La scurt timp, după protestele părinţilor, dar şi după controalele care au arătat că femeia nu a raportat cazurile de agresiune din şcoală mai departe, directoarea şcolii din Bucureşti în care un elev ar fi fost abuzat sexual de două ori şi-a dat demisia

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ministerul Educaţiei îşi cere scuze după ce a oferit un raport în care erau vizibile datele personale ale copiilor implicaţi în cazul de la şcoala Nicolae Titulescu