Video Misterul minei marine apărută pe braţul Chilia a fost elucidat. Bomba veche de peste un secol a fost recuperată din Dunăre
O mină marină din timpul Primului Război Mondial a ieşit la suprafaţă, astăzi, pe braţul Chilia. Bomba, veche de peste un secol, a fost recuperată de pirotehnişti. Descoperirea vine chiar în timp ce la Marea Neagră şi în Deltă are loc Sea Shield, cel mai complex exerciţiu NATO condus de Forţele Navale Române. Militarii învaţă, printre altele, cum să gestioneze tocmai astfel de situaţii.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Mina, puternic uzată de trecerea timpului, a fost descoperită în această dimineaţă, de un echipaj al Poliţiei de Frontieră. Plutea în derivă pe braţul Chilia, în dreptul localităţii Pătlăgeanca.
Misterul minei marine apărută pe braţul Chilia a fost elucidat
Daniel Năstase, purtător de cuvânt ISU Tulcea: A fost informată şi căpitănia Tulcea pentru a aduce la cunoştinţă ambarcaţiunilor din zonă, sau cele care urmează să tranziteze sectorul naval al braţului Chilia Veche despre existenţa obiectului şi să acorde o atenţie sporită.
Mina a fost recuperată de scafandrii militari. Specialiştii pirotehnişti au stabilit că provine din timpul Primului Război Mondial şi nu are încărcătură explozivă. Descoperirea vine însă în contextul în care pericolul minelor care ajung pe coasta românească s-a acutizat.
- Mina marină descoperită pe Brațul Chilia este de fabricaţie franceză şi provine din Primului Război Mondial
- Mina marină văzută de pescari, lângă Costinești, este de negăsit. Misiune contracronometru în Marea Neagră
- Drona misterioasă de la Tuzla este de fapt o barcă americană cu un focos de 500 kg. Autorităţile au tractat-o...
Florin Căruceru, reporter Observator: De la începutul războiului din Ucraina, zeci de mine marine au fost găsite plutind în derivă, în Marea Neagră. Sunt de regulă mine sovietice de tip YAM, aflate în dotarea forţelor militare ucrainene. Au o cantitate de 20 de kilograme de exploziv şi sunt proiectate să detoneze la contactul cu navele inamice.
Reperarea şi neutralizarea minelor sunt proceduri exersate zilele acestea în cadrul exerciţiului militar Sea Shield.
Cristina Niţă - reporter Observator: Peste 2200 de militari din 12 state aliate cu 137 de mijloace de tehnică de luptă vor face exerciţii pe mare, pe fluviu, dar si in zona costieră. Multe dintre scenarii au fost adaptate la contextul actual cu un război aproape.
Victor Durea - șeful de stat major Comandamentul Flotei Navale: Cu toţii suntem conştienţi în primul rând de pericolul de mine care există. În ultima perioadă vedeţi că s-au intensificat acţiunile desfăsurate cu dronele.
O dronă marină descoperită la Tuzla
La finalul săptămânii trecute, în largul localităţii Tuzla, a fost descoperită o ambarcaţiune care s-a dovedit a fi de fapt o dronă marină. Abia când a fost adusă în portul Constanţa, experţii au descoperit o cantitate mare de explozibil la bord.
Mihai Panait - Șeful Statului Major al Forțelor Navale: Această ambarcaţiune, această dronă în final a fost descoperită tocmai de către un avion de recunoaştere francez adus de noi in exercitiu si în misiunile de căutare si cercetare impotriva minelor.
Drona a fost distrusă în cele din urmă în Poligonul Militar de la Cap Midia. Detunătura s-a auzit până în Mamaia Sat.
Femeie: Zgomotul a fost foarte puternic, urmat de nişte vibraţii. Ne-am gândit prima dată că poate fi un cutremur.
Ministerul Apărării a precizat, însă, că detonarea s-a făcut cu respectarea legii, iar cetăţenii nu au fost puşi în pericol.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰