Antena Meniu Search
x

Directorul unui liceu cu program sportiv, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău anunţă, joi, trimiterea în judecată a lui Petru Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv din Roman, dar şi a altor inculpaţi într-un dosar de mită.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 03.10.2019, 18:09

Directorul de liceu ar fi încasat sume importante de bani ca mită
Directorul de liceu ar fi luat mită pentru a acorda contracte cu prioritate - Hepta

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău anunţă, joi, trimiterea în judecată a lui Petru Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv din Roman, dar şi a altor inculpaţi într-un dosar de mită.

Conform anchetatorilor, Petru Sandu a fost trimis în judecată în stare de libertate, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, dare de mită în formă continuată (două fapte) şi cumpărare de influenţă în formă continuată (trei fapte).

Directorul liceului cu program sportiv ar fi încasat o mită totală de aproape 257.000 de lei

Alături de Sandu au mai fost trimişi în judecată Viorel Stan, fost inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, Eugenia Condurat, contabil-şef la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Alin Cătălin Păunescu, fost director general şi inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Maria Dornean, fost director general adjunct în cadrul Direcției Generale Buget-Finanțe și Resurse Umane din cadrul Ministerul Educației Naționale, şi trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale.

Viorel Stan este acuzat de luare de mită în formă continuată, Eugenia Condurat este acuzată de luare de mită în formă continuată, Alin Cătălin Păunescu este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, iar Maria Dornean este acuzată de comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată.

Reprezentantul unei societăţi comerciale este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Un alt reprezentant al unei societăţi comerciale este acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă. Un alt reprezentant al unei societăţi comerciale este acuzat de complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărare de influenţă.

Anchetatorii susţin că Petru Sandu a încasat şpăgi importante de la diferiţi afacerişti pentru a-i ajuta pe aceştia să pună mâna pe lucrări de construcţie executate în beneficiul LPS Roman. O parte din bani erau utilizaţi de Petru Sandu pentru a obţine favoruri de la ceilalţi inculpaţi.

Conform procurorilor DNA, "în perioada 2013-2016, inculpatul Sandu Petru, în calitate de director și ordonator de credite al Liceului cu Program Sportiv Roman, județul Neamț, a pretins și primit de la un reprezentant al unei societăți comerciale (care a beneficiat și de ajutor din partea reprezentanților altor două firme) un procent de 10% din valoarea plăților efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman către firmele controlate de aceștia, firme care au executat lucrări de construcții în beneficiul unității școlare.

Banii au fost pretinși și primiți de inculpat pentru a atribui firmelor respective contracte de lucrări (în principal) și livrare produse (prin procedura de atribuire directă) dar și pentru a obține finanțarea necesară derulării acestor contracte.

Concret, în scopul menționat mai sus, inculpatul Sandu Petru a primit de la cei doi oameni de afaceri în total 232.300 lei, reprezentând 10% din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman.

În același context, în condițiile în care nu mai deținea funcția menționată mai sus, în perioada decembrie 2016 - decembrie 2017, inculpatul Sandu Petru a primit de la aceeași oameni de afaceri suma de 24.100 lei, reprezentând același procentaj din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman, pentru a-și folosi influența asupra inculpaților Păunescu Alin Cătălin, Dornean Maria (persoane din conducerea Ministerului Educației Naționale), Stan Viorel și Condurat Eugenia (șefi din cadrul Inspectoratului Școlar Neamț) și asupra a doi directori ai unității școlare (funcționari cu atribuții în ceea ce privește finanțarea lucrărilor de construcții sau care puteau influența acordarea finanțării).

Ulterior, în anul 2014 și în perioada 2017-2018, persoanele respective, având în vedere funcțiile pe care le dețineau, au primit de la inculpatul Sandu Petru sume de bani și produse, după cum urmează:

- Stan Viorel, în 13 tranșe, suma totală de 9.800 lei,

- Condurat Eugenia, în 30 tranșe, suma totală de 51.620 lei și 400 euro precum și produse alimentare în valoare de 4.950 lei,

- Păunescu Alin Cătălin, în 14 tranșe, suma totală de 16.115 lei și 150 euro precum și produse alimentare în valoare de 2.650 lei,

- Dornean Maria, 7.000 lei, produse alimentare în valoare de 1.000 lei, un laptop marca HP și două telefoane Iphone 5S.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților: Condurat Eugenia, Păunescu Alin Cătălin și Sandu Petru. Aceeași măsură a mai fost dispusă și asupra sumelor de bani existente în două conturi pe care le dețin inculpații Dornean Maria și Stan Viorel".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Directorul unui liceu cu program sportiv, trimis în judecată pentru luare de mită