Galerie foto "Moartea a fost mai puternică". Preotul Ioan Alupoaiei din Botoşani, răpus de virusul West Nile. Părintele avea 62 de ani
Virusul West Nile continuă să facă victime în România. Părintele Ioan Alupoaiei, unul dintre cei mai iubiți și respectați preoți din județul Botoșani, s-a stins din viaţă joi dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde fusese internat de la mijlocul lunii august.
După ce a ajuns la Urgențe în stare gravă, părintele Alupoaiei a fost transferat la Iași în comă neurologică. Acolo, în urma mai multor investigații medicale, a fost confirmată infecția cu virusul West Nile. În ciuda eforturilor medicilor, starea sa sa agravat, iar acesta a fost intubat. Deși a avut o scurtă durată de stabilizare, când a fost detubat, organismul său slăbit a cedat în cele din urmă.
Joi dimineaţă, părintele Alupoaiei a murit la vârsta de 62 de ani.
"Cu durere în suflet vă aducem la cunoștință că fratele nostru, părintele Ioan Alupoaiei, sa mutat în veșnicie. Să-l pomenim fiecare din frățiile noastre timp de 40 de zile. 62 de ani de viață. Dumnezeu să-l ierte", au anunțat reprezentanții Protopopiatului Botoșani.
Părintele va fi condus pe ultimul drum luni, 16 septembrie
- Trei cazuri de infecţie cu West Nile în Suceava. Un pacient a decedat, altul este în stare gravă
- Şapte cazuri de infectare cu West Nile, confirmate până acum în România. Judeţele unde au fost înregistrate
- Când scapă bucureştenii de ţânţarii rezistenţi la insecticid, care se înmulţesc incontrolabil: "Am prieteni...
Anunţul morţii preotului Ioan Alupoaiei, a fost făcut şi pe pagina de Facebook a Bisericii "Izvorul Tămăduirii" Botoșani, unde părintele a fost paroh mai bine de 20 de ani.
Părintele va fi condus pe ultimul drum luni, 16 septembrie.
"Luni, 16 septembrie 2024, Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani, va fi condus pe ultimul drum. După o lună de suferință, duhovnicul credincioșilor din Cartierul Parcul Tineretului și nu numai, Părintele Ionică a trecut la cele veșnice joi dimineața. Pentru el se oficiază slujbe și parastase la Biserica „Izvorul Tămăduirii”.
Luni, 16 septembrie, la aniversarea zilei de naștere a preotesei Eusebia, după Sfânta Liturghie, în jurul orei 12:30, un sobor de preoți va săvârși Slujba înmormântării pentru clerici. Va participa și Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Dumnezeu să-l odihnească cu drepții și sfinții în Împărăția Sa!", a transmis Consiliul și comitetul parohial.
Patru specii de ţânţari sunt purtătoare de virus West Nile
Din cele 63 de specii de ţânţari întâlnite la noi în ţară, patru sunt purtătoare de virus West Nile.
Eencefelita virală acută cu virus West Nile este o boală infecţioasă produsă de virusul West Nile care este transmisă prin înţepătură de ţânţar. La om, în majoritatea cazurilor, infecţia are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic si severitatea pot fi foarte variate.
Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, montând plase de protecţie la ferestre, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei; să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Anul trecut, la nivel naţional, au fost raportate 53 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, iar 6 persoane şi-au pierdut viaţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰