România combate epidemia de gripă cu neglijenţă, deşi 23 de oameni au murit până acum
În România, epidemia de gripă - abia declarată - e deja combătută cu neglijenţă. Deşi oficialii au anunţat măsuri speciale, ele lipsesc din cele mai aglomerate locuri - şcoli şi spitale. Echipamentul de protecţie trebuie să fie obligatoriu pentru vizitatori şi pentru personalul medical.
În România, epidemia de gripă - abia declarată - e deja combătută cu neglijenţă. Deşi oficialii au anunţat măsuri speciale, ele lipsesc din cele mai aglomerate locuri - şcoli şi spitale. Echipamentul de protecţie trebuie să fie obligatoriu pentru vizitatori şi pentru personalul medical, iar triajul epidemiologic, săpunul şi soluţiile dezinfectante sunt absolut necesare pentru elevi. În ciuda pericolului, descoperim situaţii alarmante.
"O mască, vă rog? Nu avem nici noi, e depozitul gol".
Am intrat şi am ieşit din spital. Nimeni nu ne-a dat nicio mască de protecţie sau alt echipament, ba mai mult, paznicul a recunoscut că măştile s-au terminat şi că nici măcar ei nu mai au de unde să le mai ia.
Chiar dacă recomandările Ministerului Sănătăţii arată clar că echipamentul de protecţie trebuie purtat atât de vizitatori, cât şi de personalul medical, se pare că zicala "regula e făcută ca să fie încalcată" funcţionează şi aici.
"Hârtie nu este! Aici nu au dat nimic. Nu au absolut nimic în spitalul ăsta. Venim cu măştile de acasă? Cred că asta e cea mai bună soluţie".
Regulile au intrat în vigoare în momentul în care ministerul Sănătăţii a declarat starea de epidemie de gripă în toată ţara. În cazul în care medicii sau spitalele nu respectă aceste măsuri speciale, atunci riscă amenzi importante din partea Inspecţiei Sanitare de Stat.
Amenzile pornesc de la 5 mii de lei şi pot ajunge până la 40 de mii de lei, pentru persoanele juridice. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, în plină epidemie de gripă, speculanţii au găsit şi câteva metode de a face bani. Vând vaccin gripal pe internet: "Vaccinul este ţinut în condiţii optime, adică a fost băgat la frigider. Este luat din farmacie, am luat mai multe, am făcut fiecare membru al familiei, dar a mai rămas unul. Este pentru sezonul 2019-2020. Este valabil până în luna iulie 2020. A fost ţinut la rece în frigider. Soţia mea lucrează la Spitalul Judeţean Argeş".
Atenţie, însă, medicii spun că administrarea incorectă a vaccinului ne poate face rău. Site-ul OLX a anunţat deja că verifică aceste anunţuri.
Nici la şcoli situaţia nu este mai roz. Ministerul Educaţiei a transmis o notă în toată ţara în care recomandă şcolilor să aibă săpun şi dezinfectant peste tot şi să facă triaj epidemiologic zilnic.
Si dacă în Capitală nu avem săpun, la Iaşi, într-o şcoală, nu am găsit nici măcar apă la grupurile sanitare.
Ministrul Educaţiei nu poate sancţiona în vreun fel profesorii sau cabinetele şcolare, dar insistă că igiena elevilor este cea mai importantă în această perioadă. 23 de români au fost ucişi de gripă, 21 de şcoli sunt inchise, iar peste 100 au cursurile suspendate parţial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰