Antena Meniu Search
x

Video "Munceşti o viaţă şi într-o clipă nu mai ai nimic". Privelişte dezolantă şi amintiri făcute scrum după incendiul de pe Calea Moşilor

Istoria se face scrum! Două clădiri de patrimoniu din Bucureşti au fost mistuite de flăcări. Într-una dintre ele, lăsată în paragină, se adăposteau oamenii străzii. Un incendiu provocat de ei s-a extins la imobilul alăturat. Bucureştiul are sute de clădiri abandonate, care aşteaptă ca timpul sau vreo calamitate să le dărâme. 

de Redactia Observator

la 08.04.2022, 19:18

Vezi și

Alarma s-a dat în jurul orei 20. Un apel la 112 anunţa un incendiu puternic la o clădire, monument istoric, de pe Calea Moşilor. Flăcările s-au extins rapid şi au cuprins mansarda casei din apropiere. Bucăţi mari din faţadă şi acoperiş s-au desprins şi au căzut pe şosea. 

A fost o luptă contra-cronometru a pompierilor, pentru că focul risca să înghită complet şi cea de-a doua construcţie, în care locuiau mai multe familii. "Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, s-a intervenit cu 12 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autoscări, două descarcerări şi un echipaj SMURD", a declarat Ioana Blănaru, ISU Bucureşti-Ilfov. 

Oamenii s-au salvat în ultima clipă

Toţi locatarii au reuşit să se salveze în ultima clipă din calea flăcărilor. "Colega mea de serviciu este în această situaţie critică. Munceşti o viaţă şi într-o clipă nu mai ai nimic. Este cumplit ce se întâmplă", mărturiseşte un bucureştean. 

Pe acelaşi subiect

Reclamaţii la Poliţie şi Primărie

Oamenii spun că nu este primul incendiu care izbucneşte în clădirea de lângă ei. Acolo şi-au găsit adăpost mai mulţi oameni ai străzii pe care autorităţile nu reuşesc să-i alunge. "S-au făcut reclamaţii peste reclamaţii, de două luni de zile, toată lumea. Poliţia şi Primăria nu au făcut nimic. Au venit, îi număra, le făceau recensământul şi plecau. Asta-i tot. S-a ajuns unde s-a ajuns", se plânge un bărbat. 

Primăria Sectorului 2 a transmis în schimb, într-un punct de vedere pentru Observator, că ar fi vorba despre o singură reclamaţie. Persoanele găsite au fost amendate şi ar fi părăsit imobilul. 

Clădirea istorică s-a făcut scrum

La lumina zilei, locul arată ca o casă a ororilor. Mobilierul s-a transformat în mormane de cenuşă, iar hainele îmbibate în apă stau grămadă pe ceea ce era cândva podeaua. 

O femeie, care a plecat noaptea trecută doar cu hainele de pe ea, s-a întors să vadă dezastul. N-a mai putut recupera nimic. A sperat, însă, că focul n-a distrus şi amintirea celui mai frumos moment din viaţa ei. "Inelul meu de logodnă", exclamă ea. Din păcate, l-a găsit topit.

Incendiul de pe Calea Moşilor s-ar putea repeta

Incendiul de pe Calea Moşilor s-ar putea repeta oricând. Întreaga zonă, spun arhitecţii, este o adevărată comoară, degradată de timp, neglijenţa şi nepăsare. "Riscul ca această arteră să dispară este foarte mare. E plin de case abandonate în care intră oameni fără adăpost. Nu există o strategie pentru salvarea patrimoniului bucureştean. Ăsta e motivul pentru care suntem în această situaţie şi probabil, din nefericire, o să mai ardă case", crede Edmond Niculuşcă

Clădirea de la care a pornit focul a fost casa în care s-a născut una dintre legendele României - Nicolae Paulescu, savantul care a contribuit la descoprirea insulinei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » "Munceşti o viaţă şi într-o clipă nu mai ai nimic". Privelişte dezolantă şi amintiri făcute scrum după incendiul de pe Calea Moşilor