Antena Meniu Search
x

Video Nămolul refolosit de la Techirghiol poate fi dăunător. Pericolul la care se expun turiştii care cad în plasa vânzătorilor ambulanţi

Nu cumpăraţi nămol de la vânzătorii de pe plajă! O spun medicii de la mare care atrag atenţia că nămolul poate face mai mult rău decât bine. Comercianţii ambulanţi îl extrag din zona de deversare a Sanatoriului Balnear din Techirghiol, iar utilizarea lui, practic reutilizarea lui în aceste condiţii, poate provoca infecţii sau alergii grave ale pielii.

de Redactia Observator

la 02.08.2023, 20:56

Vezi și

Mii de oameni vin în fiecare vară la Techirghiol ca într-un loc magic. Vor să se vindece de diferite boli cu băi de nămol.

Turist: Am auzit că e foarte sănătos să vii aici şi ne face bine. Pentru orice durere de reumatism, durere de picioare, spate.

Nămolul de Techirghiol conţine fier, siliciu şi alte minerale. Studiile arată că ajută la întărirea sistemului imunitar, la detoxifierea organismului şi chiar reduce stresul. Dacă e luat din surse sigure. Medicii atrag atenţia că nămolul care se vinde pe plajă provine din deversări de la sanatoriu. Este practic refolosit.

Medicii atrag atenţia că nămolul care se vinde pe plajă provine din deversări de la sanatoriu

Pe acelaşi subiect

Elena Valentina Ionescu, medic specialist: Sfătuim turiştii să nu cadă în plasa vânzătorilor ambulanţi şi să cumpere nămol, deoarece nu cunoaştem sursa de provenienţă a acestui nămol.

Ciprian Ripiciuc, șef serviciu aprovizionare: Aici suntem în zona de derversare a nămolului şi a apei deja folosite în baza de tratament. Ei ar putea să ia nămol de oriunde de aici şi să îl vândă ca fiind nămol scos la prima mână. 

Olga Surdu, medic primar: Apare riscul itritaţiilor cutanate, poate chiar şi a infecţiilor pentru că din punct de vedere microbiologic bacteriile care se găsesc în nămol au fost analizate într-o carte de 500 de pagini. Fiecare dintre ele pot să gsească condiţii de dezvoltare şi să fie dănătoare pentru piele. 

Specialiştii spun că diferenţele dintre nămolul natural şi cel refolosit se văd cu ochiul liber.

Olga Surdu, medic primar: Are pe masă nămol din ambele feluri, arată, explică. Este evident că nămolul proaspăt recoltat este mai închis la culoare pentru că nu sunt atât de multe elemente oxidate. Este diferit şi ca miros. Odată folosit, scos din zăcământ, nămolul îşi continuă procesul de putrefacţie.

Nici nămolul luat de la intrarea în lac nu are acelaşi efect asupra sănătăţii

Nici nămolul luat de la intrarea în lac nu are acelaşi efect asupra sănătăţii, iar modul în care îl aplicăm pe piele influenţează beneficiile finale asupra corpului.

Olga Surdu, medic primar: Aplicaţia de nămol, aceea care este standardizată şi aprobată de Ministerul Sănătăţii ca metodologie de lucru înseamnă acoperirea în întregime a corpului de la nivelul umerilor în jos cu nămol. 

Pentru o cură balneară e nevoie de cel puţin 14 zile de tratament, iar şedintele ar trebui să aibă loc sub îndrumarea unui specialist. Intrarea pe plaja sanatoriului Balnear de la Techirghiol costă 25 de lei pe zi, iar un abonament pe 10 zile care costă 200 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Nămolul refolosit de la Techirghiol poate fi dăunător. Pericolul la care se expun turiştii care cad în plasa vânzătorilor ambulanţi