Antena Meniu Search
x

Nescufundabilul SAM, motanul care a fentat moartea! A supravieţuit scufundării a trei dintre cele mai importante nave din cel de-al Doilea Război Mondial

Vasul de război german "Bismarck", un vas distrugător britanic "Cossack", portavionul "Arc Royal" au ceva în comun: toate şi-au găsit sfârşitul la fundul oceanului, îndeplinind misiunile de război, şi doar un singur membru al echipajului a supravieţuit, un motan

Vasul de război german "Bismarck", un vas distrugător britanic "Cossack", portavionul "Arc Royal" au ceva în comun: toate şi-au găsit sfârşitul la fundul oceanului, îndeplinind misiunile de război, şi doar un singur membru al echipajului a supravieţuit, un motan

Cuirasatul german Bismarck

Istoria nu zice nimic despre modul în care pisica de atunci necunoscută nimănui a ajuns la bordul uneia dintre cele mai faimoase nave de război în al Doilea Război Mondial - vasul geman de război "Bismarck".

Devenind parte a echipajului în singura şi ultima operaţiune a vasului "Bismarck" 27 mai 1941, motanul s-a aflat între cei 116 (din 2200 membri ai echipajului) care s-au salvat atunci.

Distrugătorul britanic HMS Cossac

Câteva ore mai târziu de la dezastru, pisica Oscar a fost găsită plutind pe un lemn și a fost luată la bord de către marinarii distrugătorului britanic HMS Cossack. Oscar a servit ca pisică a marinei britanice pentru următoarele câteva luni, escortând convoaiele din Marea Mediterană și Atlanticul de Nord.

La 24 octombrie 1941, nava Cossack a fost grav avariată de o torpilă trasă de submarinul german U-563 Crew. Ulterior, după o serie de evenimente, pe nava prost remorcată, se declanșează o mare explozie care a omorât 159 de marinari de pe navă, iar s-a scufundat în final la vest de Gibraltar la 27 octombrie 1941.

Portavionul HMS Ark Royal

Printre supraviețuitori, evident, s-a aflat şi Oscar. După acest eveniment pisica primeşte pe lângă nume şi o poreclă "Nescufundabilul Sam" și este transferat pe portavionul HMS Ark Royal , care întâmplător a avut un rol esențial în distrugerea lui Bismarck.

Cu toate acestea, Sam nu a avut mai mult noroc nici pe noua navă și atunci când aceasta se întorcea din Malta la 14 noiembrie 1941, nava este torpilată de către U-81.

În ciuda încercărilor de a salva portavionul Ark Royal, acesta se scufundă la 30 mile de la Gibraltar. Printre supraviețuitorii, evident că s-a aflat şi Oscar, care a fost găsit agățându-se pe o scândură plutitoare. El a fost transferat pe nava HMS Lightning.

Pierderea lui Ark Royal a fost sfârșitul carierei de bord lui Sam. El a fost transferat mai întâi la birourile guvernatorului din Gibraltar, iar apoi trimis înapoi în Regatul Unit, unde a văzut pe restul războiului în casa unui marinar din Belfast.

Sam a murit în 1955. Un portret pastel a lui Sam a fost pictat de către Georgina Shaw-Baker și este în posesia Muzeul Maritim Național, Greenwich.

CITEŞTE ŞI 76 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial! Lucruri inedite despre cel mai tragic conflict din istorie

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Nescufundabilul SAM, motanul care a fentat moartea! A supravieţuit scufundării a trei dintre cele mai importante nave din cel de-al Doilea Război Mondial