Antena Meniu Search
x

Breaking News Noi restricții în România, anunțate de Raed Arafat. Măsuri dure pentru localitățile în care se atinge 7,5 la mie rata de infectare

Raed Arafat a anunţat noi restricții la nivel național, măsuri care sunt menite să reducă răspândirea virusului SARS-CoV-2. A fost decisă restricționarea circulației după ora 20.00, în localităţile în care incidenţa în ultimele 14 zile este peste 4 la mia de locuitori şi mai mică de 7,5 la mie, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. De asemenea, unde incidenţa este peste 7,5 la mie, se restricționează circulația după ora 20.00 pe toată durata săptămânii.

de Redactia Observator

la 25.03.2021, 20:56

Raed Arafat
Secretarul de stat Raed Arafat s-a adresat jurnaliștilor prezenți la briefingul de presă ce a urmat ședinței de Guvern de joi, 25 martie 2021, la Palatul Victoria din București - Inquam Photos / Octav Ganea
  • Farmaciile și benzinăriile funcționează în regim normal, a anunțat Raed Arafat
  • Declarația pe propria răspundere va fi necesară, în cazul restricționării circulației
  • Mai mulți indici luați în considerare atunci când se impune carantinarea

Observator a transmis în direct declarațiile făcute după ședința de Guvern:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Raed Arafat:

Pe acelaşi subiect

- În cursul săptămânii care a trecut am avut o ședință la nivelul grupului tehnico-științific, unde a fost discutată situația actuală, incidențele care sunt, au fost propuse mai multe măsuri, rezultând hotărârea care o avem în față, rezultând hotărârea numărul 20 din 2021.

- Măsurile care au fost adoptate sunt următoarele: Referitor la intervalul orar în care este permisă circulația. Unde incidența va fi peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația va fi permisă până la orele 20, nu 22, iar operatorii economici până la 18. Revenirea asupra acestei măsuri se face când incidența scade sub 3.5 la mie.

- Dacă incidența depășește 7.5 la mie, circulația va fi permisă până la orele 20 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici până la 18, iar revenirea va fi dacă scade sub 7 la mie.

Restricții în perioada Paștelui ortodox și a Paștelui Catolic

Raed Arafat:

Pentru noaptea de 27.03-28.03, măsura va fi limitată sau mai bine extinsă până la ora 22 pentru persoanele care vor participa la serviciile religioase, doar pentru persoanele care îndeplinesc excepţiile prevăzute în hotărârea de Guvern sau pentru cele care participă la sărbătoare. Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulaţia persoanelor în afara locuinţelor în intervalulorar 20-02 pentru participarea la slujbele religioase pentru Paştele catolic. S-a discutat şi de perioada Paştelui ortodox, deci 1-2 mai, care şi atunci vor fi stabilite ore de permisiune de participare la sărbătoare, însă nu va apărea hotărârea de Guvern acest lucru, pentru că hotărârea apare doar până în data de 14 aprilie, reglementarea va apărea în următoarea hotărâre de Guvern.

Operatorii economici care au activitatea de fitness vor avea activitatea suspendată unde incidenţa depăşeşte 4 la mie, până când va scădea sub 3.5 la mie.

A fost aprobată lista ţărilor sub incidenţa codului galben, Marea Britanie nu se mai află pe această listă, deci se va putea călători fără carantină din Marea Britanie spre România, fără carantină.

Aceste măsuri sunt menite să reducă mobilitatea şi contactul pentru reducerea riscului de răspândire a SARS-CoV-2.

Închiderea până la 30 de zile a operatorilor care nu respectă restricțiile, anunță Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu:

Guvernul a adoptat astăzi în primă lectură un proiect de lege despre care m-aţi întrebat de foarte multe ori şi, aşa cum v-am promis, în condiţiile în care Parlamentul Romîniei nu ia în discuţie amendamentele pe care noi le-am propus la Legea 55-2020, Guvernul a adoptat, în primă lectură, un proiect de modificare şi compeltare a Legii 55 pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Cel mai probabil săptămâna viitoare vom aproba acest proiect de lege și îmi exprim speranța ca într-un timp foarte scurt va fi adoptat, astfel încât el să fie publicat. Legea 55/2020 prevede sancţiunea contravenţională principală a amenzii în cazul nerespectării de conducătorii operatorilor economici, pentru desfăşurarea activităţii, respectiv la suspendarea temporară a activităţii acestora.

În practică s-a constata că anumiţi operatori economici, reduşi numeric dar vizibil, care au fost sancţionaţi pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că aplicarea sancţiunii contravenţionale este nesemnificativă cu profitul realizat în urm activităţilor interzise.

În acest sens considerăm necesară aplicarea unei sancţiuni contravenţionale complementare. Astfel aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a închiderii pe o durată de 15 zile - 30 zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite

Raed Arafat consideră că aceste restricții au avut succes în alte țări

"Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului. Carantină totală, adică să intri în casă, să te închizi și să nu ieși deloc nu cred că așa ceva va fi, dar vor fi, poate, unele măsuri în care anumite activități vor fi reduse. Să te duci în oraș, să te plimbi departe de casă după o anunmită oră, poate în loc să fie ora 22, să fie o anumită oră mai devreme. Azi am avut o discuție la nivelul Comitetului tehnico-științific. Urmează să se facă o propunere CNSU. Nu înseamnă asta mâine, dar în cursul acestei săptămâni urmează să se vină cu anumite aspecte care să fie aplicate probabil în timpul weekendului", a anunțat încă de miercuri secretarul de stat în MAI.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Noi restricții în România, anunțate de Raed Arafat. Măsuri dure pentru localitățile în care se atinge 7,5 la mie rata de infectare