Video "Nu te gândești ce pui în valize". Mariana a fugit din Ucraina cu 3 copii de mână, sperând că totul se va încheia cu bine
În centrele care primesc donaţii pentru refugiaţi este o muncă titanică. Sute de tineri voluntari muncesc ore întregi pentru ca produsele să ajungă cât mai repede la cei ce au nevoie de ele. Impresionată de drama celor care fug din calea războiului, o româncă dintr-un orășel din Germania, a reușit să mobilizeze, în timp record, comunitatea de acolo şi să adune aproape 50 de tone de ajutoare pentru refugiații ucraineni.
Mariana a trecut graniţa dintre România şi Ucraina cu 3 copii de mână şi un bagaj plin de speranţă, că totul se va încheia cu bine. A ajuns în Timiş, unde este acum în grija unui preot, parte din comunitatea ucraineană din Banat.
Mariana Olar: Nu te gândești ce pui în valize. Singurul lucru care conteaza sunt copiii și, vazând această situație grea, singurul lucru pe care îl am în cap sunt copiii mei. Le-am spus că trebuie să plecăm, drumul va fi greu, dar asta e situația și nu avem ce să facem. Trebuie să plecăm.
Drama lor, dar şi a celorlalţi ucraineni a impresionat pe toată lumea. Ecaterina, o româncă stabilita de 30 de ani in Germania, oferă o lecție de solidaritate. A reușit sa adune 50 de tone de ajutoare pentru miile de oameni care fug din calea războiului. Totul, în doar câteva ore.
Ecaterina Butnaru: Duminică ne-am întâlnit, luni au venit primele ajutoare şi marţi am trimis deja primul TIR la Satu Mare, cu 7,5 tone de marfă. Au început oamenii să vină cu maşinile. Dintr-o maşină s-a încărcat direct în TIR, nici n-am mai pus în depozit.
- Prețul petrolului a sărit de 139$, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani
- Război Rusia - Ucraina, ziua 11 LIVE TEXT. Evacuarea civililor din Mariupol a fost oprită, acuzaţii reciproce. 8...
- Braşovul, solidar cu refugiaţii ucraineni. Oamenii care fug din calea războiului sunt primiţi la centrul...
Voluntarii din întreaga ţară, uniţi pentru refugiaţi
Astfel s-a umplut si al doilea TIR, de 40 de tone, care a pornit spre Timișoara, acolo unde ajutoarele au fost descărcate şi redirecţionate spre refugiaţi.
Şi Casa Studenților din Craiova s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mii de donaţii. Studenţii s-au mobilizat şi lucrează în ture.
Victor Iureş, student voluntar: Sunt 50 de refugiaţi care vor fi cazaţi în căminele Universităţii, în Craiova şi încercăm să le asigurăm pe partea de produse neperisabile, articole de igienă, măşti şi, în caz că este nevoie, de medicamente de uz larg.
Momentan, în centrul de aici nu se mai primesc haine. Însă, pentru a le face volutarilor din alte centre munca mai uşoară, e bine să alegeţi cu grijă produsele pe care le împachetaţi.
Yamina Şoşa, voluntar: Îmbrăcămintea trebuie să fie de sezon. Deci nu primim articole de vară sau de primăvară. Trebuie să se gândească că nevoia este acum şi că este destul de frig afară.
Cristina Oprea - reporter Observator: Pentru a sorta toate hainele de aici ar fi nevoie de cel puţin 30 de voluntari care să lucreze cel puţin 6 ore pe zi, timp de o săptămână.
Iar când împachetaţi ajutoarele, luaţi în calcul şi felul în care le-ar putea transporta cu ei cei aflaţi în tranzit.
Cristina Oprea - reporter Observator: O idee foarte bună este ca atunci când faceţi un pachet pentru refugiaţi să aduceţi produsele într-o geantă de voiaj sau un troler. Cei mai mulţi dintre ei au plecat de acasă cu valizele pline până la refuz şi nu ar avea cum să transporte produsele primite.
Cei ce vor să ajute în continuare pot aduce alimente de bază neperisabile, pături şi lenjerii de pat sau produse de igienă şi produse pentru bebeluşi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰