Video "Nu vor să asculte deloc". Salvamarii, epuizați de intervenţii, după ce turiştii ignoră steagul roşu
Valul de caniculă îi împinge pe oameni spre apa mării. În ciuda steagului roşu arborat în sudul litoralului, turiştii s-au avântat în valuri să se răcoarească. Salvamarii duc lupte contracronometru ca să-i salveze. Chiar şi aşa şi la mare e neobişnuit de cald, sub 35 de grade în aer, iar apa are 26 de grade.
Sufocaţi de temperaturile uriaşe din marile oraşe, oamenii s-au refugiat la mare. Doar că şi aici e cod portocaliu de caniculă iar temperaturile au atins 35 de grade Celsius la umbră, cu 10 grade peste limita normală pentru această perioadă. Turiştii au ignorat steagul roşu şi avertizările salvamarilor si au intrat în apă să se răcoarească.
Chiar dacă valurile au atins doar un metru înălţime şi au dat impresia că se poate intra siguranţă, curenţii au fost extrem de puternici. Şapte oameni au fost salvati în ultima clipă de salvamari într-o zi.
Şapte oameni au fost salvati în ultima clipă de salvamari într-o zi
"Suntem cu toţii extenuaţi de zilele trecute în care am avut foarte multe intervenţii. În continuare ne este greu să-i facem pe fiecare în parte să înţeleagă că este periculos", spune Răzvan Viza - salvamar.
- Cât a costat ultima cameră la o pensiune din Costineşti înainte de festivalul Beach, Please 2024. "Locuri nu mai...
- EXCLUSIV. Ministrul Mediului anunţă o schimbare majoră pe litoral: "Sper să vedem acest lucru şi în calitatea...
- Noul pericol cu care se confruntă turiştii de pe litoral. Cinci persoane, salvate de la înec în ultima clipă
Doi băieţi de 17 şi 15 ani au fost traşi de curenţi în larg cu doar câteva minute înainte ca salvatorii să-şi încheie programul.
"Noroc că am fost pe fază. A intervenit şi skijetul, încă doi salvamari. A fost complicat, nu vor să asculte deloc", Marian Florea - salvamar.
A fost a treia zi consecutivă de steag roşu în sudul litoralui. Un tânăr de 23 de ani a murit ieri, la Jupiter. Este a cincea victimă din acest sezon. La plajă pândesc şi alte periole. La orele prânzului, indicele UV a atins pragul de 9 - foarte periculos chiar şi la umbră.
Pentru o persoană care nu a aplicat protecţie solară sunt suficiente 20 de minute pentru ca pielea să se ardă. Este important să aplicăm şi să reaplicăm SPF ul pe timpul expunerii la soare, la fel de necesare sunt pălăria şi ochelarii de soare polarizaţi. În apă trebuie să aplicăm aceleaşi reguli ca pe plajă. Luciul apei reflectă razele solare, iar dacă nu suntem atenţi ne putem trezi cu insolaţie ori cu arsuri serioase pe piept şi pe faţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰