Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "O alcoolemie incompatibilă cu viaţa". Un ieşean de 40 de ani a reuşit să sfideze moartea cu 9.69 la mie alcool în sânge. Este echivalentul consumului a 9 litri de vin

Cea mai mare alcoolemie înregistrată vreodată în România a fost atinsă la Iaşi. 9,69 la mie, adică echivalentul consumului a 9 litri de vin, este recordul absolut al unui bărbat de 40 de ani. A ajuns la camera de gardă a Spitalului Judeţean în comă alcoolică, după ce tot de acolo se externase pe semnătură, cu câteva ore înainte. Medicii avertizează: consumul excesiv poate fi fatal. 

de Clara Mihociu

la 21.01.2025 , 09:06

Bărbatului de 40 de ani i s-a făcut rău din cauza alcoolului şi a fost găsit căzut pe o stradă din apropierea spitalului.

Bărbatul a ajuns la spital şi cu o seară înainte, tot din cauza consumului de alcool. A rămas internat peste noapte, a primit tratament de specialitate, iar dimineaţa s-a externat la cererea lui. A plecat nu departe de spital şi s-a oprit în primul local unde se vindeau băuturi alcoolice. De acolo a fost preluat cinci ore mai târziu cu ambulanţa, în comă alcoolică.  

 Este echivalentul consumului a 9 litri de vin

Vezi și

Rezultatul analizelor i-a şocat pe medici. Bărbatul depăşise de aproape trei ori pragul de comă alcoolică. 9,69 la mie au indicat analizele din sânge.

Pe acelaşi subiect

"O alcoolemie de 9 grame la mie este o alcoolemie incompatibilă cu viaţa, pentru că deja vobim de intoxicaţia alcoolică pornind de la 3,5 la mie. O persoana de 80 de kg, ca sa atinga de 9 la mie ar trebui sa consume cam in jur de 9l de vin intr-un interval de timp foarte scurt", a declarat Călin Scripcaru, medic IML Iaşi.

După trei ore de tratament, şi eforturi disperate de a-l ţine în viaţă, medicii au refăcut analizele. 5,24 la mie a indicat noua alcoolemie.

"A fost, de data asta, un pacient care a avut norocul ca un trecător să sune la timp, intervenţia a fost la timp şi răspunsul lui la tratament a fost unul bun, puţin întâlnit. Repetarea unui astfel de episod poate fi cu un prognostic mai putin favorabil", a declarat Diana Cimpoeșu - medic UPU Spitalul Judeţean Iaşi. 

Consumul de alcool este recomandat în cantităţi cât mai mici. Pentru a reduce la minimum impactul asupra corpului, e indicat să nu consumăm mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Adică echivalentul a cinci halbe de bere sau 10 pahare mici de vin.

"Există şi o rezistenţă genetică dacă vreţi, pentru că organismul uman secretă o substanţă care poartă numele de alcool de hidrogenază şi care metabolizează acest alcool într-o cantitate mai mare sau mai mică în funcţie de cât alcool de hidrogenază secretă organismul respectiv. De asta unele popoare sunt mai rezistente la consumul de alcool, vorbim de popoarele slave", mai spune Călin Scripcaru, medic IML Iaşi..

Certurile din familie, grija banilor şi teama pentru ziua de mâine sunt principalii factori din cauza cărora oamenii ajung să îşi înece amarul în băutură, spun psihologii. 

"Încercăm să facem şi o psihoterapie individuală fiecărui pacient, după programul de dezintoicare. Să înţeleagă faptul că alcoolul nu afectează doar viaţa de familie, viaţa socială, ci afectează propriul său corp", a declarat Raluca Modoranu -  medic psihiatru Institutul Socola Iași. 

Până acum, cea mai mare alcoolemie testată în România aparţinea unei femei tot din Iaşi - 7,55 la mie. La nivel mondial un polonez conduce clasamentul celor mai mari valori, cu 13,74 la mie.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Mica Unire?
Observator » Evenimente » "O alcoolemie incompatibilă cu viaţa". Un ieşean de 40 de ani a reuşit să sfideze moartea cu 9.69 la mie alcool în sânge. Este echivalentul consumului a 9 litri de vin