Antena Meniu Search
x

Video O biserică din Prahova a cumpărat clopote de zeci de mii de euro, cu garanţie aproape veșnică. Oamenii se închină la ele ca la icoane

Clopote cu garanţie de 1200 de ani şi cu sistem de activare digital. Aşa arată mândria în valoare de 30 000 de euro a unei biserici dintr-un sat prahovean. Primăria Gorgota a cumpărat trei clopote de la o turnătorie celebră din Austria. Doar la Catedrala Mântuirii Neamului mai sunt astfel de clopote, fabricate la standardele Grassmayr.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 20:19

Vezi și

Au bătut clopotele ca niciodată la ceas de sărbătoare într-un sat din Prahova. Gravate cu chipurile Sfinţilor Ilie, Nectarie şi Nicolae, hramul lăcașului de cult, cele trei clopote au fost sfinţite spre marea bucurie a credincioşilor.

Tehnologia a ajuns până în clopotniţă

Sistemul de acţionare este digital, iar clopotele pot fi setate să bată de la distanţă, chiar de pe telefon. Doar la Catedrala Mântuirii Neamului mai există un sistem similar.

Florin Brăslaşu, preot paroh: Pentru a porni clopotele avem nevoie de o cartelă GSM, montată la sistematizare. Şi îi dăm un mesaj, cu o formulă. Şi pornim toate trei clopotele, timp de trei minute. 

Pe acelaşi subiect

Enoriașii se jură că altfel se aude chemarea la biserică

Enoriaş: E nemaipomenit. Să le dea Dumnezeu sănătate.

Enoriaş: Se aude destul de tare şi e mult mai bine că e aşa, decât să se ducă cineva, să se urce. 

Enoriaş: Sună rău de tot alea vechi. Astea sună frumos. Poate prin sunetele astea, o veni şi ceva de sus. 

Ionuţ Dumitru, primar Gorgota: Ne-am dorit să fie o lucrare care să dăinuiască peste timp. Şi să aducă mândrie locutitrilor. Sunt executate de o firmă cu tradiţie de 13 generaţii în făurirea clopotelor. Sunt acordate în note muzicale. Odată la 400 de ani trebuie schimbată bătaia.limbii pe clopot pentru că se uzează. 

Și clopotele celorlalte parohii din comună au fost schimbate, însă cu modele fabricate în ţară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » O biserică din Prahova a cumpărat clopote de zeci de mii de euro, cu garanţie aproape veșnică. Oamenii se închină la ele ca la icoane