Antena Meniu Search
x

Video O clădire-simbol a Capitalei intră în reabilitare. Doar lucrările de punere în siguranţă costă 6 milioane de lei

De mâine încep lucrările la Hanul Solacolu, monument istoric şi clădire- simbol a Capitalei. Imobilul, vechi de peste un secol şi jumătate, a fost distrus bucată cu bucată în ultimii ani şi a ajuns pericol public pentru pietoni şi şoferi. Din momentul în care şantierul va fi deschis, o parte din Calea Moşilor va fi blocată circulaţiei pentru cel puţin jumătate de an. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 14.04.2024, 20:38

Vezi și

Clădire emblematică a vechiului Bucureşti, Hanul Solacolu a ajuns acum o ruină. În ultimele decenii a fost ocupat abuziv de oamenii străzii care au furat mobila şi chiar uşile şi ferestrele, iar apoi au încendiat de mai multe ori imobilul. În cele din urmă  Municipalitatea a reuşit să intre în proprietatea clădirii şi să i evacueze pe intruşi. 

Clădire emblematică a vechiului Bucureşti

Localnic: Este păcat că o asemenea clădire a fost lăsată intr-un asemenea stadiu. Păcat pentru că ne pierdem istoria, ne pierdem lucrurile de valoare. 

Matei Sumbasacu, fondator Re Rise: Este o ruină mai degrabă decât o clădire. Este o structură care colapsează puţin câte puţin. Este practic o incintă mărginită de pereţi şi cu un plafon parţial. Evident că este o structură foarte vulnerabilă şi foarte periculoasă în acest moment. 

Pe acelaşi subiect

În încercarea de a salva ce se mai poate din din han, autorităţile încep în sfârşit lucările de reparaţii

Andreea Milea, reporter Observator: Lucrările de punere în siguranţă vor dura 10 luni, timp în care constructorul va întări pereţii hanului de la interior. După această etapă urmează refacerea completă a clădirii, după planurile iniţiale ale Hanului Solacolu. Primăria vrea să refolosească bucăţi din faţada existentă. 

Răzvan Munteanu, directorul AMCCRS: Aceste lucrări de punere în siguranţă au două mari componente: primul obiectiv este acela de a proteja şi conserva ceea ce a mai rămas din zidurile Hanului Solacolu, iar al doilea obiectiv este acela de a asigura şi partea interioară prin evacuarea întregii cantităţi de moloz. 

Va deveni un centru cultural 

La finalul lucrărilor, Hanul Solacolu va deveni la fel ca Hanul Gabroveni sau Casa Miţei Biciclista un centru cultural. 

Pentru a permite accesul utilajelor, Calea Moşilor este blocată între bulevardul Carol I şi strada Paleologu, cel puţin jumătate de an. Doar tramvaiul mai circulă, însă pe o singură linie. 

Vatman: E oarecum mai greu pentru că sunt timpii de aşteptare. 

Primăria vrea să restaureze încă 10 imobile de pe Calea Moşilor Vechi unde sunt multe clădiri cu risc seismic. 

Turişti: Arată foarte vechi, se destramă. Ca după război. Ar fi minunat să fie refăcute. Ar înfrumuseţa întreaga zonă şi ar atrage turiştii.

- La ei tot ce înseamnă cultură şi istorie este pastrat cu sfinţenie, la noi totul s-a lăsat de izbelişte. 

Hanul Solacolu împreună cu grădina interioară se întind pe 3.500 de metri pătraţi. Doar lucrările de punere în siguranţă costă 6 milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » O clădire-simbol a Capitalei intră în reabilitare. Doar lucrările de punere în siguranţă costă 6 milioane de lei