Video Expoziţie Salvador Dali la Hanul Gabroveni din Bucureşti. Cât costă biletele pentru adulţi şi copii
Universul lui Salvador Dali vine la Bucureşti. 170 de lucrări ale lui vor fi expuse până primăvara viitoare. Printre ele şi faimoasele sculpturi cu ceasuri topite. Unul dintre cei mai apreciaţi artişti din secolul trecut a fost şi un personaj excentric. Frapa prin apariţii extravagante şi ironii muşcătoare, de care nu a scăpat nici dictatorul Nicolae Ceauşescu.
Lucrările lui Salvador Dali pot fi admirate de miercuri la Hanul Gabroveni - sculpturi, gravuri, bijuterii şi piese de mobilier create de cel mai faimos reprezentant al suprarealismului.
Expoziţie Salvador Dali, la Bucureşti
"Expoziţia a călătorit timp de 13 ani prin mari oraşe din Europa şi este prima oară la Bucureşti. Este prima oară când oraşul Bucureşti găzduieşte atât de multe exponate din colecţia lui Salvador Dali", spune Raluca Ganea, coordonator proiect.
Printre sculpturile celebre aduse la Bucureşti se numără Venus Spaţială, în care Dali a subliniat că frumuseţea este efemeră, şi piese din seria Dansul Timpului şi Persistenţa Memoriei - faimoasele ceasuri topite ale spaniolului.
- Locul din Bucureşti unde îţi poţi duce copiii pe gratis la ateliere de Crăciun şi spectacole de teatru. Cât...
- Atelierul unde copiii au devenit spiriduşii lui Moş Crăciun. Cei mici au transformat sticla în opere de artă,...
- Wanda, fata care dă viaţă oraşelor României. Are peste 50 de lucrări, pe blocurile din toată ţara: "Mamă,...
Semnificaţia lucrării cu ceasuri topite
"Ceasurile moi au devenit semnătura sa simbol. A fost inspirat de o bucată de brânză Camembert care s-a topit în soare, într-o vară. Acesta este un exemplu al ceasurilor sale moi", explică Jasmine Merli, curator Universul lui Salvador Dali.
Colecţia a putut fi vizitată în avampremieră de câţiva norocoşi. "Acum putem vedea lucrări pe care le-am văzut numai la televizor, în cărţi", spune o femeie. "Eu m-am gândit că îl cunosc bine pe Salvador Dali, dar de fapt, aici, îmi dau seama că nu e aşa", zice o alta.
"O secţiune importantă a acestei expoziţii este cea dedicată bijuteriilor care sunt făcute din aur, diamante şi alte pietre preţioase care au fost realizate de maeştrii bijutieri în ediţii limitate după matriţele originale ale lui Salvador Dali", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.
Expoziţie Salvador Dali, până pe 12 mai. Cât costă biletele
Expoziţia va fi deschisă până pe 12 mai anul viitor, iar vizitatorii pot privi exponatele şi cu ochelari pentru realitatea virtuală, care le vor da mai multe informaţii despre operele de artă.
Bilet adulţi
- 75 de lei fără ochelari VR
- 85 de lei cu ochelari VR
Bilet copii
- 50 de lei fără ochelari VR
- 60 de lei cu ochelari VR
Expoziţia este o ocazie de neratat pentru a-l descoperi sau cunoaşte mai bine pe Dali, unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului 20. Dincolo de artă, a devenit faimos şi pentru apariţiile lui neconvenţionale. Purta baston şi pelerină şi impresiona prin celebra mustaţă cu vârfurile răsucite în sus. În plus, era de o ironie acidă şi nu se ferea să înfiereze ridicolul - nu l-a scutit nici pe Ceauşescu.
Când dictatorul a devenit preşedintele României, în 1974, iar imaginile ceremoniei au făcut înconjurul lumii, Dali i-a trimis o telegramă - l-a felicitat pentru actul istoric de instituire a sceptrului prezidenţial.
Mesajul a scăpat cenzurii şi a fost publicat în ziarul Scânteia - cotidianul partidului comunist - chiar Nicolae Ceuşescu era ridiculizat pentru că, într-o republică, ţinea mândru în mână simbolul monarhiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰