Antena Meniu Search
x

O nouă lege le dă voie oilor pe drumurile publice!

Un deputat s-a gândit să lase oile să zburde libere. Acesta vrea o Lege a Transhumaţei.

Un deputat s-a gândit să lase oile să zburde libere. Acesta vrea o Lege a Transhumaţei care să pună în acord normele europene cu “ritualul specific românesc benefic şi din punct de vedere economic dar şi al turismului”.

“În ultimii 5 ani am luat notă de mai multe analize care spun că un fenomen românesc, care a stat chiar la baza formării a sute de localităţi în România, care a contribuit la PIB-ul României, mă refer la transhumanţă, este pe cale de dispariţie.

La baza acestui declin stau mai multe aspecte, unele care ţin fie de normele europene, altele ţin fie de lipsa unui cadru care să sprijine acest obicei. Dacă la sfârşitul secolului trecut a existat o lege a transhumanţei, de ce nu am avea şi azi o astfel de lege, mult mai complexă, adecvată atât normelor europene dar şi care să sprijine această tradiţie românească”, a declarat deputatul Constantin Rădulescu.

Printre principalele prevederi ale legii figurează lipsa de restricţii de circulaţie pe drumurile publice ale crescătorilor de oi.

“Pot fi exceptate autostrăzile şi drumurile expres, dar pe celelalte categorii de drumuri ciobanii pot să circule liber, mai ales că transhumanţa nu este o activitate cotidiană, ci este una limitată în timp şi care are farmec turistic. În Elveţia, de exemplu, momentul când vitele se întorc de la păşunat este vânat de turişti.

Transhumanţa are farmecul ei, până la urmă este o poveste românească de mii de ani. Ţara Galilor, de exemplu, are legi clare pentru sprijinirea oieritului. Trebuie să se pună ulterior în acord legislaţiile parcurilor naţionale montane cu această lege a transhumanţei, tarifele de păşunat, subvenţiile pentru crescătorii de oi etc”, a mai spus deputatul PSD.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » O nouă lege le dă voie oilor pe drumurile publice!