Antena Meniu Search
x

Video O şcoală din Odessa s-a mutat complet în Bucureşti. Sunt peste 200 de elevi ucraineni care aşteaptă pe liste

Peste 200 de elevi din Ucraina au fugit din calea războiului alături de mamele şi profesoarele lor din Odessa, iar acum vor să continue educaţia. În limba lor, şi cu aceiaşi profesori. Mai au nevoie doar de un spaţiu. Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din capitală le-ar putea deveni noua şcoală în perioada următoare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 16.03.2022, 10:27

Vezi și

Anastasia are 30 de ani şi este profesoară de engleză şi directoare la o şcoală primară din Odessa. A ajuns în Bucureşti alături de zeci de elevi şi de părinţi din Ucraina în urmă cu patru zile. Să continue educaţia copiilor e lupta ei. "Suntem profesoare şi avem nevoie de un loc pentru a preda copiilor. Toţi copiii din Bucureşti care aşteapta ca războiul să se termine acolo merită să aibă acces la educaţie în limba ucraineană", a declarat Anastasia Konovalova, profesor din Odessa.

Elevii ucraineni învaţă în şcolile din România

A pus un anunţ pe pagina de Facebook, iar lista de aşteptare a elevilor care vor să înveţe în Bucureşti depăşeşte deja 200. Doar pentru clasele primare. "Cea mai mare comoară a ţării noastre sunt copiii, trebuie să îi educăm în continuare, să îi salvăm şi să îi ducem înapoi acasă. Doar acum realizez cât de perfecte erau vieţile noastre, eram exact ca voi", a declarat Anastasia Konovalova, profesor din Odessa.

Sunt opt profesori şi sute de elevi în căutarea unei şcoli. Aşa că Anastasia a bătut la uşa Ministerului Educaţiei pentru o soluţie. A găsit-o mai repede decât ar fi putut sperat. Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti s-a oferit să le fie gazdă copiilor pentru următoarea lună, cel puţin. "De la 3 la 6 după-amiaza. Îi ajutam cu tot ce mai putem, partea de secretariat o vor ţine online. Deocamdată, au vreo 80 de copii despre care ştiu sigur", a declarat Liliana Zascheievici, director Colegiul "Mihai Viteazul".

Micii şcolari nu se vor întâlni cu elevii de liceu pentru că vor învăţa în schimbul al doilea. "Este greu mai ales în Bucuresti să găsim spaţii unde multe şcoli sunt supraaglomerate. Dacă în Ucraina conflictul continuă, vor fi şi de ordinul miilor", a declarat Radu Szekely, secretar de stat MEN. "România, cea mai bună ţară! Bunătatea nu este despre câtă armată ai, ci despre ce gândeşti, despre cum te comporti, este despre umanitate", a declarat Anastasia Konovalova, profesor din Odessa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » O şcoală din Odessa s-a mutat complet în Bucureşti. Sunt peste 200 de elevi ucraineni care aşteaptă pe liste