Antena Meniu Search
x

Video Oameni ai străzii, adăpostiţi în vila lui Sadoveanu. Casa scriitorului, la un pas de a se prăbuşi. "Aşteaptă să se dărâme"

Vila în care a trăit şi scris Mihail Sadoveanu stă să cadă. De-a lungul anilor a fost incendiată de trei ori de oamenii fără adăpost care şi-au găsit refugiu acolo. Deşi poliţia locală ar trebui să verifice clădirea aflată într-o zonă protejată, nimeni nu face nimic. Iar oamenii din zonă spun că proprietarul preferă s-o lase să se prăbuşească.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 11.12.2021, 22:18

Vezi și

Superba vilă, construită în stil brâncovenesc, este acum pe jumătate scrum după ce a fost incendiată luna trecută. Coincidenţă sau nu, vila a luat foc de mai multe ori în ultimul an.

Localnic: Acum vreo 10 ani poate, înainte de Crăciun, chiar în 24 decembrie a luat foc.

Reporter: Şi au lăsat-o asa

Localnic:  Da!  Au mai venit unii oameni, că sunt eu proprietar, că nu ştiu ce, dar nu au făcut nimic.

Pe acelaşi subiect

A fost casă monument istoric, au apărut unii la un moment dat, au dat jos placa. Nu mai este la monumente istorice. Aşteaptă să se dărâme. 

Înăuntru, construcţia este un adevărat focar de infecţie, iar degradarea a ajuns în aşa hal încât au apărut şi buruieni peste mormanele de noroi şi mizerie. 

Andreea Milea, reporter Observator: La interior clădirea arată absolut înfiorator. Podeaua s-a surpat, grinzile de susţinere au căzut, nu mai există nici măcar tavan sau geamuri. Tot ce a rămas sunt urmele ultimului incendiu. 

Oamenii stăzii se adăpostesc în interiorul casei

Şi oamenii străzii care şi-au găsit adăpost în spatele casei

Reporter: Stau oamenii străzii aici?

Localnic: Da.

Reporter: De cât timp?

Localnic: De vreo 2 ani de zile. E păcat dar oricum este în paragină. Ca să bagi nişte bani în ea îţi trebuie miliarde. 

În timp ce autorităţile ridică din umeri, iar proprietarul este de negăsit, vila este din ce în ce mai aproape de colaps. 

Localnic: Este un mic dezastru pentru că au trecut deja 10 ani şi nimic nu s-a întâmplat. 

Nu cred că mai pot salva ceva din ea. 

Iar specialiştii spun că nici nu se doreşte. 

Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor: Lasă clădirea să se degradeze şi odată degradată  se procedează la demolarea construcţiei cu acte în regulă.  De foarte multe ori casele sunt aduse în mod voit la stadiul de ruină. 

Miza este uriaşă: un teren de aproape 800 de metri pătraţi în inima Capitalei. Valoarea estimată, cel puţin un milion de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Oameni ai străzii, adăpostiţi în vila lui Sadoveanu. Casa scriitorului, la un pas de a se prăbuşi. "Aşteaptă să se dărâme"