Antena Meniu Search
x

Video Obiceiul străvechi care marchează sfârşitul iernii. Oamenii s-au plimbat cu un sicriu alb printr-unul dintre cele mai frumoase sate din România

Sfârşitul iernii a fost marcat în judeţul Alba de un obicei vechi de sute de ani şi păstrat cu sfinţenie şi în zilele noastre în comunitatea maghiară. Vorbim despre "înmormântarea Fărşangului"  un eveniment ce seamănă mai degrabă cu un alai de nuntă, şi are scopul de a alunga tot ceea ce este necurat. La Rimetea, sute de localnici au colindat străzile, iar la final s-au delectat cu bucate alese, conform obiceiului. 

de Redactia Observator

la 03.03.2024, 10:06

Vezi și

Aşa cum cere tradiţia, băieţii neînsuraţi ai comunei Rimetea s-au deghizat în clovni, cerşetori sau diaconi, şi au pornit la colindat uliţele pentru a celebra tradiţia "Fărşangului" 

Bărbat: Eu sunt îmbrăcat într-o femeie bătrână, alţii sunt deghizaţi în clovni sau în drac.

Tradiţia a luat naştere în urmă cu trei secole, la începutul primăverii când locuitorii îngroapă simbolic toate energiile negative ale comunei. 

Obiceiul străvechi care marchează sfârşitul iernii

Pe acelaşi subiect

Szilard Levente Deak Szekely - primar Rimetea: Este un alai destul de frumos unde părintele, că el conduce alaiul, părintele şi cantorul. Şi duc şi câte o carte. Ei sperie în general iarna, practic noi ne dorim să alungăm iarna, dorim să alungăm toate relele şi dorim să începem un an nou cu urat, cu bucurie şi cu veselie. 

Femeie-reporter: M-a prins un drăcuşor care are în acest alai obligaţia de a vopsi în special femeile, dar mai nou şi bărbaţii, în semn de bucurie pentru primăvară. 

- Şi, dacă refuzaţi?

- Aleargă după mine şi tot mă vopseşte, mai bine stau.

Ion Dumitrel, preşedinte CJ Alba: Este un semn pe care îl primesc an de an şi sunt foarte mulţi ani de când vin aici. 

"Înmormântarea Fărşangului" este făcută ca la carte în Rimetea. Un sicriu alb în care locuitorii şi-au  "îndesat" toate grijile a fost plimbat de un măgar pe uliţele satului şi dus la groapă. 

La "Înmormântarea Fărşangului" au luat parte şi cei mici care au colindat din poarta în poartă şi au primit daruri de la săteni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Obiceiul străvechi care marchează sfârşitul iernii. Oamenii s-au plimbat cu un sicriu alb printr-unul dintre cele mai frumoase sate din România