Antena Meniu Search
x

Observator Update, știrile zilei din 20 mai

Știrile zilei - 20 mai. Ești grăbit? Observatornews.ro te ajută să afli, pe scurt, cele mai importante știri ale momentului, la Observator Update.

de Redactia Observator

la 19.05.2020, 23:45

Observator Update, știrile zilei din 20 mai
Ludovic Orban, la ora premierului, în Parlament - Inquam Photos / George Calin
  • Numărul de infectări cu noul coronavirus este în scădere pentru a patra zi la rând, în România
  • Românii nu par foarte convinși de obligativitatea de a purta mască în stare de alertă

1. Numărul de infectări cu noul coronavirus este în scădere pentru a patra zi la rând, în România

Relaxarea nu a agravat bilanţul pandemiei sau încă nu i se văd efectele. Numărul cazurilor noi a scăzut pentru a patra zi consecutiv, iar cel al vindecaţilor a depăşit pragul de 10.000. Practic, 6 din 10 români infectaţi au scăpat de coronavirus. Pe 1 iunie, Ministerul Sănătăţii va începe testarea la nivel naţional pentru a vedea câţi români s-au imunizat şi au anticorpi pentru noul coronavirus.

2. Iohannis: "Unii au înțeles greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor" (Video)

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă de la Cotroceni, după ce a avut discuţii cu premierul Ludovic Orban şi cu membri ai Guvernului pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei de COVID -19. Președintele a precizat că starea de alertă nu înseamnă relaxarea totală a măsurilor, iar virusul este încă printre noi. De asemenea, este foarte posibilă declararea din nou a stării de urgență, dacă situația scapă de sub control.

3. Românii nu par foarte convinși de obligativitatea de a purta mască în stare de alertă (Video)

În starea de alertă, regula e să nu se respecte regula. O razie prin magazine ne arată că agenţii de pază au grijă să poarte clienţii mască, nu şi propriii angajaţi. Iar la metrou şi în gară, călătorii respectă legea doar atunci când văd uniformele prin preajmă. 

4. Ana, o adolescentă de 16 ani, este înger păzitor pentru copii și medici, dar și voluntar în plină pandemie

La 14 ani, a devenit voluntar. La 16 ani, înger păzitor pentru copii şi medici, în plină pandemie. Este povestea unei eleve care s-a întors din Londra, unde studia, şi care acum e voluntar în România. Vrea să adune din donaţii un milion de euro, pentru echipamente medicale în secţiile de pediatrie. 

5. După ce a învins moartea, medicul Alida Moise e din nou în prima linie, în lupta cu coronavirusul (Video)

După ce a învins moartea, medicul Alida Moise şi-a deschis sufletul, într-un interviu emoţionant, pentru Observator. Echipa noastră a intrat pentru prima dată în spitalul tranformat de fostul ofiţer MAI în focar. În primul spital-focar din România, ne-a primit medicul Alida Moise. După săptămâni la rând în care viaţa i-a atârnat de un fir de aţă, cea care a fost şefa Secţiei de Terapie Intensivă s-a întors să salveze vieţi. Acum, din funcţia de manager al Spitalului Gerota.

Ce trebuie să știi:

- Călătorii nu respectă regulile la metrou, în ciuda avertismentelor date de autorităţi

Starea de alertă, votată miercuri în Parlament. PSD ar putea introduce excepții privind purtarea măștii

- ANM a emis cod galben de vremea rea: ploi torențiale, fulgere și rafale de până la 70 km/h

Prognoza meteo pentru astăzi

Vremea va fi în general instabilã în cea mai mare parte a ţãrii şi se va rãci. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi vor fi perioade în care se vor semnala frecvente descãrcãri electrice, vijelii, intensificãri ale vântului cu viteze în general de 60...70 km/h, grindinã şi averse torenţiale, cu precãdere în Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Transilvaniei şi Moldovei.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitãţi de apã ce vor depãşi 25...30 l/mp şi local 40...60 l/mp, mai ales în Oltenia şi în zona Carpaţilor Meridionali.

Temperaturile maximele se vor încadra, în general, între 16 şi 25 de grade, iar minimele vor fi cuprinse între 4 şi 16 grade.

Vremea în București

Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 21 de grade. Minimã va fi de 12...13 grade.

Vor fi descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului, vijelii şi averse ce vor avea şi caracter torenţial. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitãţile de apã vor depãşi, în medie, 10...15 l/mp şi izolat 25 l/mp. Vor fi condiţii de grindinã.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Observator Update, știrile zilei din 20 mai