Antena Meniu Search
x

Oficial ucrainean: Sunt sute de victime în rândul civililor, după invazie

Paun Rohovei, Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, a declarat că atacurile armatei ruse "sunt foarte masive", dar că lumea este calmă, deși sunt sute de victime în rândul civililor. "Li s-a dat o ripostă puternică", a spus oficialul, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu și Florin Cîțu. "Nu se poate ca un singur om care și-a ieșit din minți să nu poată fi oprit de o comunitate internațională", a fost de părere Paun Rohovei.

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 16:21

Anunțul Însărcinatului cu Afaceri al Ucrainei în România. Câte pierderi au avut rușii, în primele ore ale invaziei
Anunțul Însărcinatului cu Afaceri al Ucrainei în România. Câte pierderi au avut rușii, în primele ore ale invaziei - Profimedia Images

”Am avut o întrevedere cu conducerea Parlamentului României, am făcut o informare cu privire la situaţie. În ţara mea este o situaţie gravă, ca urmare a încălcării drastice a dreptului internaţional, a regulilor civilizate. Ucraina este sub un atac masiv din partea Federaţiei Ruse. Practic, începând de dimineaţă, au fost permanent atacuri asupra obiectivelor de infrastructură ale Ucrainei, începând cu aeroportul şi terminând cu depozite de combustibil şi comandament militar, în toată ţara, începând cu oraşul Harkov, terminând cu Odesa”, a spus Paun Rohovei.

Ataşatul cu afaceri al Ucrainei în România a arătat că, ”în etapa actuală, s-au intensificat atacurile terestre şi ceea ce a fost mai surprinzător pentru noi, nu mare surpriză, dar, de pe teritoriul Belarusului, cu tancuri, cu blindate şi alte maşini militare”.

Primele victime ale războiului din Ucraina

”Armana ucraineană a fost pregătită şi este pregătită pentru astfel de scenariu, a riposatat şi ripostează mai departe. După ultimele date, la orele 13.00, pe care le-am primit, au fost doborâte 6 avioane de luptă ruseşti, un număr mare de elicoptere, de tancuri şi blindate. Au fost luaţi inclusiv prizonieri, soldaţi ruşi, Atacurile sunt foarte masive”, a afirmat acesta.

Pe acelaşi subiect

Reprezentantul ucrainean a mai spus că nu este posibil ca ”un om care şi-a ieşit din minţi, să nu poată fi oprit de o comunitate internaţională”, referindu-se la preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, arătând că sancţiunile, ”dacă vor fi drastice, şi prompte, cu siguranţă vor avea efect”. Întrebat ce se întâmplă zilele următoare, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei a spus că Kievul nu este încă înconjurat, este foarte bine apărat.

Oficialul susține că e un avânt de patriotism în rândul ucrainenilor, după invazie

”Ce e drept, foarte multă lume, e un aflux mare, dar nu cel care a fost anunţat. Lumea e calmă şi există un avânt de patriotism în rândul populaţiei. Ar trebuie să intri în creierii lui Putin să ştii la ce ne aşteptăm. Ne aşteptăm la lucruri grave, armata ucraineană este pregătită pentru a da o ripostă puternică”, a mai comentat el.

Despre victime, ataşatul a afirmat că ”sunt de ordinea sutelor de oameni, din teritoriile care nu au fost niciodată separatiste, civili”. ”În rândul militarilor nu vă pot spune acum o cifră exactă, dar sunt victime şi din partea ruşilor. Se îndreaptă pe tot frontul de 2.000 de km pe care îl avem spre oraşele mari. Practic, e o încercuire, încearcă să se ducă masiv spre oraşele mari. S-au făcut încercări de a ajunge la Mariupol, ei au nevoie de acea ieşire terestră spre Crimeea, s-au făcut încercări de a ataca Odesa. Li s-a dat o ripostă foarte puternică”, a mai declarat Rohovei.

Cu privire la numărul refugiaţilor care ar putea veni în România, ataşatul a spus că ”nu e cel care se estima”.

”Ştiu că partea română a pregătit pentru 500.000 de oameni, au început să se creeze cozi la graniţa cu România, dar nu e un aflux atât de mare. Aduc mulţumiri părţii române pentru ajutor”, a spus acesta.

Desfășurarea evenimentelor: Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei

Vladimir Putin a anunțat acțiuni militare în regiunea separatistă Donbas, într-un discurs-surpriză înregistrat luni și difuzat joi dimineață. Putin a îndemnat forțele ucrainene să depună armele și să plece acasă.

Președintele rus a avertizat că toată responsabilitatea pentru orice potențială vărsare de sânge va reveni conștiinței guvernului ucrainean și a spus că este încrezător că militarii ruși își vor îndeplini datoria. 

Între timp, Uniunea Europeană pregăteşte un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei şi solicită guvernului din Belarus să nu ia parte la "această tragedie inutilă".

LIVE TEXT. Principalele evenimente ale zilei

  • Războiul dintre Rusia și Ucraina a început cu anunțul lui Vladimir Putin, care a ordonat joi dimineață armatei ruse să efectueze o operațiune militară specială în regiunea Donbas. "Este teritoriul nostru", a spus președintele rus.

     

  • La scurt timp după difuzarea discursului au început să apară informații despre explozii în mai multe orașe ucrainene.

     

  • Președintele american Joe Biden a descris acțiunile președintelui rus Vladimir Putin drept un "război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană". 

     

  • Armata ucraineană anunţă că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse care a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară împotriva Ucrainei. 

     

  • La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.

     

  • Șapte persoane au murit în urma bombardamentelor forțelor ruse, anunță poliția ucraineană, potrivit BBC. Oficialii spun că un atac asupra unei unități militare din Podilsk, în afara Odesei, a ucis șase persoane și a rănit șapte. O persoană a murit în orașul Mariupol, au adăugat aceștia.

     

  • Uniunea Europeană pregăteşte un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei în cursul zilei de joi. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că este vorba despre sancţiuni economice, care vor limita accesul Moscovei la "mijloace tehnologice cruciale".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Oficial ucrainean: Sunt sute de victime în rândul civililor, după invazie