Omul de afaceri Corneliu Ladin și o rudă de-a sa, suspectați că spălau bani pentru mafia rusă. Cum acționa gruparea infracțională
Procurorii de la Crimă Organizată anchetează un grup suspectat de spălare de bani şi evaziune fiscală de 12 milioane de dolari. Membrii grupării au retras, în mod ilegal, bani din contul unei firme din Belize care aparţine unui rus. O parte din suma uriaşă a fost convertită în achiziţii de lux, iar alta a fost dată împrumut. Gruparea vizată în dosar ar fi spălat bani inclusiv pentru mafia rusă. Printre suspecţi se numără şi omul de afaceri Corneliu Ladin, fost impresar al unor foarte cunoscute formaţii din Republica Moldova. Acesta deţine şi un club în Costineşti şi a fost implicat într-un scandal de sechestrare a unei balerine.
Procurorii de la Crimă Organizată au descins în 28 de apartamente, sedii de bănci şi societăţi comerciale, atât din Bucureşti, cât şi din judeţele Ilfov, Tulcea, Cluj şi Giurgiu. Ţintele anchetatorilor au fost membrii unei grupări de crimă organizată, care - în doar două luni - au retras, ilegal, 70 de milioane de lei dintr-o bancă din România.
Indivizii ar fi folosit acte false pentru a demonstra că au toate drepturile să retragă banii din respectivul cont. Printre cei aduşi la audieri se numără şi omul de afaceri Corneliu Ladin, fost manager al formaţiilor O-Zone şi Zdob şi Zdub şi care, în prezent, are o firmă care furnizează echipament pentru marile festivaluri muzicale din ţară.
Banii au fost spălaţi prin achiziţii de bunuri de lux şi împrumuturi uriaşe
Împreună cu o Raida Ladin, o rudă de-a sa, acesta a avut acţiuni la o societate comercială cu sediul în Belize, deţinută de un rus care locuieşte în Statele Unite. Cei doi ar fi ieşit din firmă în urmă cu trei ani. Dar asta nu i-a împiedicat să întocmească acte false, prin care să demonstreze că încă fac parte din acţionariatul firmei. Iar asta le-a permis să retragă bani din contul societăţii comerciale din Belize. Procurorii de la Crimă Organizată sunt convinşi, însă, că totul s-a petrecut cu acordul unor funcţionari ai băncii de unde au retras cele 70 de milioane de dolari.
Anchetatorii susţin că, ulterior, banii au fost spălaţi prin achiziţii de bunuri de lux şi împrumuturi uriaşe. Totuşi, în acest moment, nu este foarte clar dacă Ladin şi acoliţii săi au spălat această sumă uriaşă cu ştiinţa acţionarului rus al firmei din Insulele Belize. Cert este că, printre cei care ar face parte din această grupare, se numără un executor judecătoresc, dar şi doi avocaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰