Video Omul de afaceri Corneliu Ladin, suspect într-un dosar de spălare de bani. Traseul sumei uriaşe de bani, luată de la un rus din Belize
Joi au fost descinderi în lanţ într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală de 16 milioane de dolari. Procurorii antimafia spun că banii au fost retraşi ilegal din contul unei societăţi din Belize, care aparţine unui cetăţean rus. Suma uriaşă a fost ulterior spălată prin achiziţii de lux şi împrumuturi. Gruparea vizată în dosar ar fi spălat bani inclusiv pentru mafia rusă. Printre suspecţi e şi Corneliu Ladin, a cărui firmă asigură echipament tehnic pentru cele mai mari concerte şi festivaluri de muzică din ţară.
Procurorii DIICOT au descins în 28 de apartamente, sedii de bănci şi societăţi comerciale din Bucureşti, Ilfov, Tulcea, Cluj şi Giurgiu. Ţinta: o grupare de crimă organizată care în doar două luni a reuşit să retragă ilegal dintr-o bancă din România suma de 70 de milioane de lei, adică aproape 16 milioane de dolari.
"Gruparea ar fi folosit mai multe înscrisuri falsificate, care atestau calitatea nereală de împuternicit pe conturi a liderului grupării, în baza unui contract de mandat oneros sau care nu erau apte să justifice transferul/retragerea din conturi a acestor fonduri bănești", arată DIICOT.
Corneliu Ladin ar fi fost implicat în afaceri cu ruşi din Belize
Printre cei aduşi la audieri este şi omul de afaceri Corneliu Ladin, a cărui firmă furniza echipamente pentru mai multe festivaluri de muzică din ţară, inclusiv cel mai mare organizat la malul mării. Procurorii spun că, împreună cu Raisa Ladin, o rudă a acestuia, la un moment dat bărbatul ar fi făcut parte dintr-o societate comercială cu sediul în Belize, deţinută de un rus, rezident în Statele Unite.
- Ce legătură are Robert Negoiţă cu moartea a doi muncitori pe şantierul de lângă Biblioteca Naţională
- Şefa ONAC, urmărită penal de DNA. Cornelia Nagy este acuzată că a acordat un contract pentru măști unei firme...
- Pedeapsa primită de un medic din Bucureşti care spunea că pentru o mită de 200 de lei "nu urcă în sala de...
Corneliu Ladin a deţinut în urmă cu mai bine de 15 ani un club în staţiunea Costineşti. Între timp, a devenit cel mai mare furnizor din România de echipamente tehnice pentru evenimente şi festivaluri.
Spălare de bani şi evaziune fiscală: 16 milioane de dolari, retraşi ilegal
Din 2019, cei doi ar fi ieşit din respectiva societate comercială. Procurorii cred că banii ar fi fost retraşi prin întocmirea unor acte false, care arătau că suspecţii încă fac parte din acţionariatul societăţii. Astfel, ar fi reuşit să retragă întreaga sumă de bani. Parteneri la afacerea ilegală ar fi fost inclusiv funcţionari ai băncii unde banii erau depuşi.
Anchetatorii spun că sumele uriaşe au fost ulterior spălate prin achiziţii de bunuri de lux şi împrumuturi uriaşe, inclusiv prin firma de organizări evenimente a lui Corneliu Ladin. La audieri au ajuns astăzi şi un executor judecătoresc, reprezentanţi ai băncii din care au fost retraşi fraudulos banii şi doi avocaţi. Numele afaceristului Corneliu Ladin este legat de mai multe dosare sonore. A fost martor în dosarul Monicăi Iacob Ritzi, dar şi în dosarul Gala Bute, acolo unde a ajutat la amenjarea ringului de box.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰