Antena Meniu Search
x

Filmul anchetei în cazul operelor de artă și a cărților rare furate de români din Anglia și descoperite într-un garaj din Neamț (Video)

O comoară a umanităţii: cărţi, manuscrise şi picturi vechi şi de cinci secole, estimate la peste două milioane şi jumătate de lire sterline, au fost găsite într-un cătun din Neamţ. Îngropate sub beton, când ar fi trebuit să fie în marile muzee ale lumii. Toate au fost furate în Anglia în urmă cu trei ani într-un jaf demn de un blockbuster. Hoţii: 15 români. 

de Redactia Observator

la 18.09.2020, 19:32

Vezi și
  • Bunurile implicate în acest caz au fost furate în urmă cu circa trei ani.
  • Valoarea bunurilor descoperite în garajul din Neamț este estimată la peste 2,5 milioane de lire sterline.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Budeşti, comuna Făurei, judeţul Neamţ. Un cătun uitat de lume, care peste noapte s-a transformat în muzeu pentru o comoară: manuscrise semnate de minţi luminate ale omenirii, cum ar fi Isaac Newton, Galileo Galilei şi Dante Aligheri. Cărţi, manuscrise şi tablouri vechi şi de cinci sute de ani, furate din Londra în urmă cu trei ani, au fost îngropate aici. 

Documentele preţioase au fost găsite de anchetatori chiar în acest garaj. Garajul este al unei case care se află în construcţie aici, la marginea satului Budeşti, judeţul Neamţ. Localnicii, vecinii nu au văzut nimic, semn că a fost o operaţiune secretă. 

Sătenii sunt şocaţi. Au stat lângă un tezaur şi n-au ştiut. 

Şi proprietarii casei sunt învăluiţi în mister. Gospodăria a fost construită de doi fraţi. 

Un exemplar al Divinei Comedii de Dante din 1555. Un manuscris din 1655 cu semnătura astronomului italian Galileo Galilei. Un exemplar din 1777 al operei de referinţă a fizicianului Isaac Newton. Toate au fost dezgropate de poliţişti de sub beton. 

Deşi nepreţuite pentru civilizaţia noastră, pe piaţa neagră a colecţionarilor de artă sunt estimate la peste două milioane şi jumătate de lire sterline. 

Răzvan Theodorescu, istoric de artă: Ele au o valoare uriaşă nu ca manuscrise vechi ci ca aparţinând unor corifei ai culturii universale. Faptul că le-au pus într-o groapă cu ciment din părţile Neamţului arată caracterul infantil al acestor hoţi. Tot e bine că le-au pus într-o groapă şi nu într-un staul de vite sau o cocină de porci.

Sute de poliţişti din Anglia, Italia şi România au căutat mai bine de trei ani capodoperele. Hoţii au fost prinşi încă din 2019, în România, dar abia acum au spus unde au ascuns prada. Sunt 15 români, arestaţi preventiv în Londra. Hoţi profesionişti, specializaţi în opere de artă. De referinţă în CV-ul lor însă rămâne jaful celor 260 de opere de artă. 

Cinci ore. Atât le-a luat să fure sute de cărţi vechi, manuscrise şi tablouri. Au fentat toate sistemele de securitate şi au acţionat la pont. Ştiau că operele erau stocate într-un depozit din Feltham doar pentru câteva zile, apoi ar fi ajuns la o expoziţie din Los Angeles. i

În noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017, hoţii au dat patru găuri în acoperişul clădirii şi au coborât în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mişcare. Au îndesat în genţile de voiaj găsite în depozit tot ce au apucat şi au dispărut. Maşina folosită la furt a fost găsită câteva zile mai târziu, curată ca lacrima. Hoţii au curăţat-o cu clor. 

Cea mai valoroasă piesă din cele furate este o ediţie din 1566 a capodoperei astronomului Nicolaus Copernic. Conţine teoria conform căreia Soarele este centrul Universului. Doar această lucrare valorează 215 mii de lire sterline. Încă nu se ştie dacă au fost recuperate toate operele de artă. Cărţile şi manuscrisele găsite de poliţiştii români vor fi duse în Marea Britanie pentru a fi expertizate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Filmul anchetei în cazul operelor de artă și a cărților rare furate de români din Anglia și descoperite într-un garaj din Neamț (Video)