Antena Meniu Search
x

Video Ora pământului 2022. Oamenii din întreaga lume au stins lumina timp de o oră

Aseară, întreaga lume a stins lumina pentru o oră, într-un gest simbolic de protejare a planetei. Ora Pământului a avut loc pentru prima dată în Australia, în anul 2007. Doi ani mai târziu, România s-a alăturat iniţiativei, iar de atunci evenimentul s-a ţinut anual în mai toate oraşe din ţară. 

de Redactia Observator

la 27.03.2022, 10:36

Vezi și

Sute de oameni au sărbătorit Ora Pământului în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea. Chiar dacă voia buna s-a simţit de la o poştă, sărbătoarea a avut un singur scop... 

Antoanela Enacache, preşedinte asociaţie: Ora Pământului la nivel mondial se celebrează pentru a atrage atenţia publicului că resursele pâmântului sunt epuizabile şi trebuie să avem grijă de ele şi să le consumăm cu moderaţie, astfel încât să rămână şi pentru generaţiile următoare. 

Participantă: Reprezintă unul dintre cele mai emoţionante evenimente care au parte de-a lungul unui an, în care lumea se bucură de o oră de linişte, fără lumini, la căldura unei lumânări.

Evenimentul a fost organizat pentru prima oară în 2007

Evenimentul, organizat de primăria oraşului, a fost unul neconvenţional. Împreună cu o asociaţie de voluntari au pus la dispoziţia oamenilor picturi fluorescente, momente muzicale, dar şi sesiuni de observaţii astronomice. Atracţia serii pentru oameni a fost de departe logo-ul imens cu semnul ''60+'' realizat din lumânări şi gulguţe.

De altfel, şi în municipiul Bistriţa semnul de ''60+'' a primat. Ora Pământului a fost marcată prin întreruperea iluminatului public pe pietonalul Liviu Rebreanu. Singurele care au luminat au fost gulguțele. 

Alexandru Szell, organizator eveniment: Ora Pământului are scopul de a ajuta planeta să respire un pic, o oră pe an în care să ne arătăm recunoştinţa faţă de ea. 

În anul 2012 Bistrița a fost desemnată prima capitală Earth Hour România, în urma unui concurs de colectare a deșeurilor din plastic. Şi la Târgu Mureş, oamenii au celebrat Ora Pâmântului. Luminile de pe clădirea primăriei și din cetatea medievală au fost stinse timp de o oră.

Evenimentul Ora Pâmântului a venit dintr-o necesitate: respirăm aer toxic şi bem apă contaminată. An de an, consumăm iraţional resursele naturale ale planetei şi... am ajuns să trăim "pe datorie". Românii, din păcate, nu au dat prea des dovadă de responsabilitate în ceea ce priveşte resursele planetei. Consumăm fără măsură şi energie sau alte resurse naturale. 2,7 milioane de barili de petrol am putea să economisim în fiecare zi dacă am reduce viteza de deplasare pe autostrăzi cu 10 km pe oră. Importantă este însă şi telemunca. Am putea să atingem această ţintă în doar 4 luni dacă, acolo unde este posibil, am munci de acasă 3 zile pe săptămână.

Evenimentul a fost organizat pentru prima oară în 2007, în Sydney, iar astăzi peste 8 mii de oraşe din peste 180 de țări au stins lumina de Earth Hour. Important este să nu ne oprim aici. În fiecare zi, putem trăi sustenabil prin cumpătare, măsură şi conştientizarea risipei pe care o facem.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Ora pământului 2022. Oamenii din întreaga lume au stins lumina timp de o oră