Antena Meniu Search
x

Video Orașul din România aflat în topul european al locurilor cu cea mai bună calitate a vieții

Cluj-Napoca este pe locul 10 în topul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii din Europa. Singurul reprezentant al României în clasament s-a întrecut cu metropole vestite pentru eleganţa şi luxul lor: Geneva, Copenhaga şi Zurich.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 14.01.2024, 19:45

Vezi și

Sondajul a fost realizat de Comisia Europeană în 83 de oraşe din Uniunea Europeană, Balcanii de Vest şi Turcia şi are la baza un raport de peste 100 de pagini. La el au răspuns aproape 71.000 de oameni.

Alex Prunean, reporter Observator: Aici, in Cluj-Napoca, 94% dintre cei intervievaţi s-au arătat satisfăcuţi de oraşul în care trăiesc şi de oportunităţile pe care le oferă. S-a luat în calcul nivelul de trai, dar au contat şi infrastructura şi sistemul de transport în comun, bine pus la punct în ultimii ani.

Străinii se îndrăgostesc instant de Cluj-Napoca, unii alegând să se stabilească acolo

Şapte din 10 localnici consideră că în oraşul lor găseşti uşor un loc de muncă bine plătit. Străinii profită şi ei de acest avantaj. Majoritatea celor care ajung la Cluj-Napoca se stabilesc acolo.

Pe acelaşi subiect

Banto dos Santos vine din Brazilia şi are buletin de Cluj de 15 ani. Şi-a făcut familie acolo şi este mândru că se simte român.

Banto dos Santos: Aceeaşi întrebare mi-a pus-o şi soţia mea: De ce vrei să rămâi la Cluj? Pentru că am văzut în România lucruri pe care nu le-au văzut nici nevasta mea, nici voi românii. Siguranţa de fapt mă face pe mine să rămân la Cluj.

Siguranța cetățenilor, printre principalii factori care au pus Clujul în top

Costul vieţii este mai ridicat la Cluj-Napoca, dar, în percepţia localnicilor, au contat multe alte aspecte.

Ioan Hosu - sociolog: Cele care trag în sus, ţin de siguranţa cetăţeanului, cele mai înalte scoruri obţinute în urma cercetării sociologice prin sondaj. Vorbim de satisfacţii privind relaţia cu vecinii, comunitatea în sens mai larg, cartierul şi satisfacţia privind locul de muncă.

Cei născuţi la Cluj-Napoca văd, însă, şi neajunsurile oraşului pe care mulţi îl văd ca pe un El Dorado.

Femeie: Sunt mult mai multe oraşe care la acelaşi cost al vieţii îţi oferă multe oportunităţi. Noi în momentul acesta plătim creşă privată. Opţiunile pentru noi să mergem pe variantă de stat nu au fost disponibile.

Primul loc în clasamentul calităţii vieţii este ocupat de Zurich, cel mai mare oraş din Elveţia: 97% dintre locuitori se declară satisfăcuţi de metropolă. La polul opus, cei mai nemulţumiţi sunt localnicii din Atena, Istanbul şi Palermo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Orașul din România aflat în topul european al locurilor cu cea mai bună calitate a vieții