Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Oraşul teilor ar putea rămâne fără faimosul arbore. Care este motivul

Mirosul de tei, simbol al Iașului, pălește de la o zi la alta, cel puțin pe arterele rutiere principale. Poluarea și schimbările climatice au făcut ca acest arbore - simbol al capitalei Moldovei - să aibă de suferit în zonele intens circulate. Se caută acum soluții pentru salvarea teilor care au născut poeţi şi poezii. 

de Redactia Observator

la 01.08.2024 , 21:01

Dacă te-ai lua după cum arată acum teii din fața Palatului Culturii, ai zice că a venit deja toamna la Iaşi. Poluarea și schimbările climatice au afectat arborii de pe marginea celor mai aglomerate artere.

"În general, aliniamentele sunt cele mai afectate în oraş, bulevardele mari, unde solul este foarte puţin în jurul coronamentului la tei, căldura excesivă... cel puţin seceta pedologică din ultimii ani au dus la degradarea lor", spune specialist Mihai Răzuși, inginer Servicii Publice Iași. 

"Cu siguranţă, acest arbore nu va dispărea din municipiul Iaşi, ci, din potrivă, vom încerca să translăm în zone în care poluarea, traficul auto, în mod special, nu au un impact direct acestui arbore", spune Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iași.

Vezi și

Ieşenii nici nu vor să audă că teii emblematici ar putea fi înlocuiţi

"Ar fi păcat pentru că este, totuşi, o legătură între tradiţie şi... până la urmă protecţia noastră". 

"Nu, nu este în regulă. Probabil şi pentru căldura abundentă din ultimele zile. Asta tot din cauza noastră pentru că nu suntem atenţi nici cu mediul, cu absolut nimic şi nu ar fi trebuit înlocuite, ci ar fi trebuit făcut ceva", spun localnicii.

Specialiștii dau asigurări ca orașul teilor nu va rămâne fără arborii pe care îi iubesc locuitorii și turiștii deopotrivă. Doar unele zone restrânse sunt afectate. 

Situaţia este diferită în zona Copou din Iaşi, teii de aici nu sunt în pericol, spun specialiştii. Asta şi pentru că zona are un trafic mai puţin intens, iar aerul de aici este cel mai curat din întregul oraş. Tot aici găsim şi teiul lui Eminescu. Arborele are peste 450 de ani, este bine îngrijit şi protejat de ceilalţi tei din zonă.

"E un simbol de care noi, ghizii, ne folosim, pentru a atrage turiştii şi, cu siguranţă, turiştii care vin în Iaşi îşi doresc pe lângă partea aceasta centrală a oraşului să vadă teiul", spune Irina Tacu Cociu, ghid turistic.

În urmă cu 10 ani, un alt scandal a avut în prima plan înlocuirea teilor din Iași. Atunci primăria a decis să taie arborii în vârstă de peste 50 de ani de pe principalul bulevard pietonal din Iași, Ștefan cel Mare, pe motiv ca afectează priveliștea spre diverse obiective turistice din zonă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Oraşul teilor ar putea rămâne fără faimosul arbore. Care este motivul