Ordinul de protecție pentru femeile-victime ale violenței domestice, emis pe loc de polițist
Legea le dă, în sfârşit, o mână de ajutor femeilor abuzate de partenerii de viaţă. După îndelungi aşteptări, poliţiştii au puterea să emită pe loc un ordin de protecţie provizoriu. Practic, agresorul poate fi evacuat imediat din locuinţă.
Legea le dă, în sfârşit, o mână de ajutor femeilor abuzate de partenerii de viaţă. După îndelungi aşteptări, poliţiştii au puterea să emită pe loc un ordin de protecţie provizoriu. Practic, agresorul poate fi evacuat imediat din locuinţă. Decizia va fi luată de agentul chemat prin 112, iar acesta va evalua riscul cu ajutorul unor chestionare. Astfel, ar putea fi evitate noi tragedii. În România, un sfert dintre crime au avut loc după scandalurile aprinse în familie.
”Plătesc mult de tot pentru că am crezut şi am sperat că se schimbă. Venea, mă lua acasă, stătea două trei zile şi iar se îmbăta, iar mă bătea”. E declarația unei femei căreia îi vom spune Elena. În casa soţului ei, în ultimii şase ani, a fost bătută şi umilită de zeci de ori. Spune că din cauza bătăilor primite, problemele de sănătate i s-au agravat. Din acest motiv este acum imobilizată la pat.
Femeia vrea să divorţeze şi încearcă să dovedească în instanţă chinurile prin care a trecut. Acum, victimele violenţei domestice pot primi pe loc ordinul de protecţie provizoriu de la poliţist. De câteva zile, legea are şi norme de aplicare. Agenţii trebuie doar să completeze un formular standard cu răspunsurile victimei.
Urmele de lovituri sau antecedentele agresorului cântăresc greu în decizia poliţistului. Partenerul agresiv este evacuat imediat, chiar dacă el este proprietarul imobilului.
Ordinul de protecţie dat de poliţist este valabil cinci zile. Timp în care victima poate să ceară în instanţă un ordin pentru o protecţie pe perioadă mai lungă.
Cand completeaza ordinul de protectie, politistii mai au o optiune cel putin interesanta. sa decida ca agresorul sa fie monitorizat in permanenta cu un sistem electronic. practic, o astfel de bratara. doar ca astazi nicio institutie nu detine nici bratara nici infrastructura necesara
Statisticile arată că din cele peste 36 de mii de fapte de violenţă în familie, sesizate în anul 2017, doar 1500 de dosare penale au fost trimise în judecată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰