Antena Meniu Search
x

Ordinul de protecție pentru femeile-victime ale violenței domestice, emis pe loc de polițist

Legea le dă, în sfârşit, o mână de ajutor femeilor abuzate de partenerii de viaţă. După îndelungi aşteptări, poliţiştii au puterea să emită pe loc un ordin de protecţie provizoriu. Practic, agresorul poate fi evacuat imediat din locuinţă.

la 03.01.2019, 23:48
Vezi și

Legea le dă, în sfârşit, o mână de ajutor femeilor abuzate de partenerii de viaţă. După îndelungi aşteptări, poliţiştii au puterea să emită pe loc un ordin de protecţie provizoriu. Practic, agresorul poate fi evacuat imediat din locuinţă. Decizia va fi luată de agentul chemat prin 112, iar acesta va evalua riscul cu ajutorul unor chestionare. Astfel, ar putea fi evitate noi tragedii. În România, un sfert dintre crime au avut loc după scandalurile aprinse în familie.

”Plătesc mult de tot pentru că am crezut şi am sperat că se schimbă. Venea, mă lua acasă, stătea două trei zile şi iar se îmbăta, iar mă bătea”. E declarația unei femei căreia îi vom spune Elena. În casa soţului ei, în ultimii şase ani, a fost bătută şi umilită de zeci de ori. Spune că din cauza bătăilor primite, problemele de sănătate i s-au agravat. Din acest motiv este acum imobilizată la pat.

ELENA, victimă: Mă prindea de mână şi îmi sucea mana la spate. Mi-o sucea mereu şi aşa am rămas cu ea.

Femeia vrea să divorţeze şi încearcă să dovedească în instanţă chinurile prin care a trecut. Acum, victimele violenţei domestice pot primi pe loc ordinul de protecţie provizoriu de la poliţist. De câteva zile, legea are şi norme de aplicare. Agenţii trebuie doar să completeze un formular standard cu răspunsurile victimei.

MIHAI VENEA, Polițist: Întrebările se referă la starea de pericol în care victima se găseşte. Dacă se constată că situaţia respectivă este o situaţie de risc iminent, atunci poliţistul emite ordinul de protecţie provizoriu pe loc.

Urmele de lovituri sau antecedentele agresorului cântăresc greu în decizia poliţistului. Partenerul agresiv este evacuat imediat, chiar dacă el este proprietarul imobilului.

MIHAI VENEA, Polițist: Îi poate trasa obligaţii şi în acelaşi timp şi interdicţii agresorului: de a nu se apropia la o anumită distanţă faţă de victimă, faţă de membrii de familie, fată de copii.

Ordinul de protecţie dat de poliţist este valabil cinci zile. Timp în care victima poate să ceară în instanţă un ordin pentru o protecţie pe perioadă mai lungă.

ADRIAN CUCULIS, avocat: Politistul are posibilitatea chiar si din oficiu sa se autosesiseze sa mearga in domiciliul victimei si chiar daca victima refuza sa emita ordinul de protectie

Cand completeaza ordinul de protectie, politistii mai au o optiune cel putin interesanta. sa decida ca agresorul sa fie monitorizat in permanenta cu un sistem electronic. practic, o astfel de bratara. doar ca astazi nicio institutie nu detine nici bratara nici infrastructura necesara

Statisticile arată că din cele peste 36 de mii de fapte de violenţă în familie, sesizate în anul 2017, doar 1500 de dosare penale au fost trimise în judecată. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Ordinul de protecție pentru femeile-victime ale violenței domestice, emis pe loc de polițist