Antena Meniu Search
x

Păcălești, satul unde localnicii spun în glumă că, pe 1 aprilie, își serbează onomastica

Este 1 aprilie şi este ziua Păcăleştiului. Deşi pare, nu este o păcăleală, satul Păcăleşti chiar există. Se află în Ardeal, mai exact în judeţul Bihor. Locuitorii lui spun, amuzaţi, că pe 1 aprilie îşi sărbătoresc onomastica.

De Redactia Observator la 01.04.2019, 15:44
Vezi și

Este 1 aprilie şi este ziua Păcăleştiului. Deşi pare, nu este o păcăleală, satul Păcăleşti chiar există. Se află în Ardeal, mai exact în judeţul Bihor. Locuitorii lui spun, amuzaţi, că pe 1 aprilie îşi sărbătoresc onomastica.

În Păcălești sunt 60 de familii, iar localitatea poate fi străbătută într-o plimbare cam de 5 minute.

Păcăleşti, satul lui Păcală, satul în care fiecare locuitor, de la mic, la mare, are o explicaţie pentru numele localităţii.

VIORICA DARABAN, profesoară de limba română: În timpul verii, când se întâlneau pe la târguri, ei spuneau tot felul de glume și au rămas drept niște oameni glumeți, șugubeți, care păcălesc oamenii.

Chiar şi legendele sunt diferite de la o curte, la alta.

”Nițu era cioban si a dus oile aici, pe zavoi. A iesit prima dată strigând săriți, că au venit lupii și oamenii au ieșit. A doua oară au ieșit, la fel și a treia oară, dar când a venit lupul la oi nu a mai venit nimeni”, povestește un localnic.

Din lista de explicaţii şi justificări, nu puteau lipsi nici poveştile personale.

”Mie îmi place să spun că și eu l-am păcălit pe Ovidiu și s-a însurat cu mine”, spune, cu umor, o localnică.

În realitate, numele neobişnuit al localităţii nu a fost doar moştenit, ci şi ales. În 2008 oamenii au decis să îşi revendice vechiul nume schimbat de autorităţi în 1962 cu Ţiganeşti.

OVIDIU BANDA, Primar comuna Drăgănești: După Revoluție s-a discutat în sat si oamenii au dorit sa revina la numele de Păcălești. Cetățenii din Păcălețti sunt mandri de numele satului! Sunt oameni de omenie, cu simtul umorului.

Dincolo de glumă, primarul şi-ar dori să serbeze cumva 1 Aprilie. Spune că şi-ar dori ca, începând de anul viitor, să organizeze în Păcăleşti un festival al Păcălelilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Păcălești, satul unde localnicii spun în glumă că, pe 1 aprilie, își serbează onomastica