Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pacienți infectați cu noul coronavirus, puși să aștepte zeci de ore o ambulanță pentru transfer, fără a avea acces la apă, hrană și toaletă

După jumătate de an de la debutul pandemiei, sistemul sanitar încă îşi mai arată limitele. Mai mulţi pacienţi cu covid au aşteptat ore întregi noaptea, în curtea spitalului, ambulanţe care să îi ducă acasă. Riscau un dosar penal dacă plecau singuri. Aşa că au stat acolo. Fără să aibă de unde să-şi ia apă sau mâncare, fără să poată merge la o toaletă. Aproape 7.500 de pacienţi cu COVID-19 sunt internaţi, iar 506 sunt la terapie intensivă.

de Redactia Observator

la 31.08.2020 , 21:29

  • Pacienții nu au primit acceptul de a pleca pe cont propriu.
  • Pacienții riscau dosar penal dacă plecau pe cont propriu.

" - Suntem 15 pacienţi, nouă români şi șase indieni, care aşteptăm de la ora 15 să vină o ambulanţă să ne transporte la domiciliu. Se poate să aşteptăm de atâtea ore? 

- Se ştie de aceste cazuri, se trimit ambulanţe separat.

- Daţi-ne voie să plecăm pe jos, doamnă. Ce naiba, ne ţineţi sechestraţi aici?

Vezi și

- Nu aveţi cum să plecaţi.

- Păi şi ce facem, doamnă? Murim de frig, murim de foame, facem pe noi.

- Am urgentat cazurile.

- Se fac 12 ore".

Ore întregi de calvar pentru 15 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care au fost duşi pentru evaluare medicală la Institutul Marius Nasta. Primii bolnavi au ajuns la spital cu ambulanţa vineri, la ora 15, şi au plecat spre case sâmbătă, între 2 şi 3 dimineaţa. 

Pacientă infectată cu noul coronavirus: Am stat în curtea spitalului, distanţaţi pe scaunele puse la dispoziţie de cei de la spital, şi am aşteptat să vină o ambulanţă.

Daniela, pacientă infectată cu noul coronavirus: După ora 12 a început să se lase frigul şi pacienţii deja dormeau pe scaune afară.

Pacientă infectată cu noul coronavirus: Aveam fiecare câte o pijama luată în cazul în care ne oprea să ne interneze la spital. Ne-am îmbrăcat cu pijamalele peste hainele pe care le aveam pe noi şi am stat. Până la urmă, doamnelor de la Marius Nasta li s-a făcut milă de noi, ne-au băgat în holul unde făceau tratamentul. Nu am avut loc. au fost în jur de opt înăuntru, iar restul au rămas afară.

În tot acest timp, pacienţii nu au avut de unde să îşi cumpere apă sau mâncare. Un bărbat de aproape 60 de ani care aştepta ambulanţa de şapte ore n-a mai putut rezista şi ceilalţi bolnavi au cerut ajutorul cadrelor medicale. 

Daniela, pacientă infectată cu noul coronavirus: Mi-a adus dânsa, pentru pacientul care mai avea puţin şi leşina pe acolo de foame, mi-a adus o porţie de ciorbă cu o pâine într-o punguţă.

Pacienţii acuză că nu au avut acces nici la toaletă. 

Daniela, pacientă infectată cu noul coronavirus: Indienii aceia care au avut nevoie la toaletă şi nu au avut unde să se ducă şi, bineînţeles, s-au dus către vegetaţia din pădure. În curtea spitalului erau nişte pomi şi s-au dus după pomii respectivi.

Disperaţi, oamenii au sunat de mai multe ori la DSP, Ambulanţă şi Poliţie. 

Pacientă infectată cu noul coronavirus: Ni s-a spus că ei nu pot amenda o instituţie a statului şi nici măcar o sesizare noi nu putem face împotriva celor de la ambulanţă. I-am întrebat dacă cumva putem să plecăm pe jos acasă fără să punem pe altcineva în pericol. Ni s a spus că nu. Când domnii de la ambulanţă vor veni să ne ia şi nu ne vor găsi acolo, va veni Poliţia la noi la uşă şi ni se vor face dosare penale.

Prima ambulanţă a ajuns la ora 01,45. Aici, alte probleme. Nu coincideau numele. 

Reprezentanţii Institutului Marius Nasta susţin că au sunat de patru ori la ambulanţă pentru transferul bolnavilor. S-a găsit o soluţie abia când s-a luat legătura cu Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă. 

Conducerea spitalului spune că pacienţii ar fi avut acces la apă şi la toaletă, nu şi la mâncare, pentru că nu erau internaţi. Soţul unei paciente duse la Marius Nasta trecea printr-un alt calvar la Spitalul Militar Rol 2. Fusese dus acolo cu altă ambulanţă vineri la ora 19 şi a plecat sâmbătă la ora 17, după 22 de ore. 

Daniela, pacientă infectată cu noul coronavirus: Nu a primit nimic de mâncare. Li s-a spus că nu sunt trecuți la norma de hrană şi tot timpul i-au minţit şi le-au spus că da, urmează să vină salvarea să vă ia. Am sunat la DSP. Mi-au spus că nu s-a făcut nicio solicitare pentru numele lui. Eram terminată psihic, nu înţelegeam de ce îl ţin captiv acolo 20 de ore fără să îi dea ceva să mănânce.

Spitalul Militar investighează și regretă. Explicaţia este că pacientul nu poate primi mâncare, dacă nu este internat, asta prevede legea.

Reprezentanţii Ambulanţei susţin că vineri noaptea, când a fost preluată tura, erau 112 solicitări de transport în aşteptare din timpul zilei și doar 12 echipaje de transport neasistat care efectuează şi alte internări şi externări. Mai mult, echipajele întârzie şi pentru că au nevoie de timp pentru echipare, dezechipare şi nebulizarea autosanitarelor între cazuri.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Evenimente » Pacienți infectați cu noul coronavirus, puși să aștepte zeci de ore o ambulanță pentru transfer, fără a avea acces la apă, hrană și toaletă